Vesti
15.06.2023. 23:15
Beta

Stejt department

SAD traže bezuslovno oslobađanje kosovskih policajaca

Amerika
Izvor: Shutterstock

SAD veruju da Kosovo i Srbija moraju da preduzmu hitne korake da deeskaliraju tenzije, što obuhvata i bezuslovno oslobađanje tri uhapšena kosovska policajca, saopšteno je iz Stejt departmenta.

"Verujemo da bi obe strane trebalo da bez odlaganja primene plan Evropske unije od tri tačke. U okviru toga, premijer Kosova Aljbin Kurti i njegova vlada moraju da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju tranzicione dužnosti sa alternativnih lokacija i povuku policijske snage. Nastavljamo da osuđujemo neprihvatljivo nasilje na pripadnike KFOR-a, policiju i novinare", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler na konferenciji za novinare.

Miler je rekao da su SAD i dalje angažovane po ovom pitanju, i u direktnom kontaktu sa obe strane, kao i sa američkim partnerima u regionu, prenosi Glas Amerike.

"Sekretar Enton) Blinken je razgovarao sa partnerima u regionu o ovome, savetnik Derek Šole je imao direktne razgovore, kao i drugi u Stejt departmentu", rekao je Miler.

Nije međutim želeo da govori o mogućim akcijama koje bi SAD preduzele, uključujući i sankcije.

"Naš fokus je da obema stranama stavimo do znanja da očekujemo da preduzmu hitne korake da smanje tenzije i primene plan EU", istakao je Miler.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Borelj zakazao sastanak Vučića i Kurtija u Briselu
1

"Krizna situacija"

15.06.2023. 19:43

Borelj zakazao sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je lidere Srbije i Kosova na razgovore u Briselu sledeće nedelje, povodom najnovijih tenzija između dve strane i pogoršanja situacije na terenu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve