Vesti
11.08.2020. 14:16
Tanjug

Ambasada Sjedinjenih Američkih

SAD upozoravaju Srbiju na rizike kupovine oružja iz Kine

avioni-poseta-medvedeva-srbiji-32-710x474.jpg

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država ocenila je da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje, ali je ukazala

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država ocenila je da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje, ali je ukazala da bi vlade ipak trebalo da su svesne "kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene", koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama.

To je navedeno u pisanoj izjavi Ambasade za Radio Slobodna Evropa (RSE), povodom informacija da je Srbija od Kine kupila novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja vazduh navođenih radarom, raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3.

Ambasada SAD ističe da bi svaka zemlja trebalo da može da ima poverenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbednost, ni njen ekonomski suverenitet", ali smatra da tog poverenja ne može da bude ako su, kako je navedeno, "prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Narodnoj Republici Kini".

Povezane vesti - Smena generacija

U odgovoru se takođe ocenjuje da bi izbor snabdevača trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije da se što više integriše sa Evropom i dodaje da ima i drugih prodavaca koji ne zavise od, kako je navedeno, "autoritarnih režima", a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije, već i uporedivu po kvalitetu i ceni.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 5. avgusta da je Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana odnedavno ojačana nabavkom šest bespilotnih letelica, odnosno daljinsko pilotiranih vazduhoplova Ć-92A i laserski vođenim avio-bombama iz Narodne Republike Kine.

"Nabavkom novih letelica Vojska Srbije postala je prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unapredila svoje sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazdušnog prostora", istaklo je Ministarstvo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve