Vesti
13.03.2024. 20:00
Beta

Zbog Dejtonskog sporazuma

SAD uvele sankcije trima osobama bliskim Dodiku

1
Izvor: ATAIMAGES / R.Z.

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije Branislavu Okuki, Jeleni Pajić Baštinac i Srebrenki Golić, zbog, kako je navedeno, podrivanja Dejtonskog sporazuma, Ustavnog suda BiH i institucije visokog predstavnika.

 

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) saopštila je da su na američku "crnu listu" stavljene tri osobe koje su direktno učestvovale u organizaciji 9. januara kao Dana RS, uprkos tome što je Ustavni sud BiH osporio taj datum kao dan tog bh. entiteta.

"Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dve ključne institucije koje su bile potrebne za mir i stabilnost u regiji", navedeno je u obrazloženju.

Sankcije su uvedene Branislavu Okuki, koji je, kako je istaknuto, bio blisko uključen u planiranje i obeležavanje Dana RS.

"On je prvobitno bio deo neformalne grupe uticajnih Dodikovih savetnika koji su imali proruske simpatije, podržavali nezavisnost RS i fokusirali se na izradu planova za prenos vlasti sa institucija BiH na entitetske", naglašeno je u obrazloženju.

Milorad Dodik i Okuka, dodaje se, zajedno su radili na planiranju strategije za jednodnevno povlačenje zvaničnika bosanskih Srba iz institucija BiH.

"On je bio i glavni organizator protesta 'Granica postoji', koji su održani u jesen 2023. godine", stoji u obrazloženju.

Sankcionisana je i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsednika RS, koja je bila deo organizacionog odbora proslave Dana RS i usko uključena u planiranje i izvođenje događaja.

"Ona je aktivno promovisala masovno prisustvo na obeležavanju Dana RS i javno odbacivala upozorenja visokog predstavnika", naveli su iz OFAC-a.

Treća na listi našla se Srebrenka Golić, dugogodišnja političarka i članica vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je trenutno predsednica Vijeća naroda RS.

"Sastala se sa ostalim sankcionisanima kako bi uspostavila organizacioni odbor za Dan RS i usvojila je raspored događaja za proslavu 9. januara", navodi se u obrazloženju.

Ti pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlašćenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.

Iz Ministarstva finansija SAD su najavili da će nastaviti da "pozivaju na odgovornost one koji nastoje da poseju podele zbog sopstvenih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve