Vesti
23.09.2020. 12:55
Tanjug

"SADA JE SVE NA NAMA" Brnabić: Nova era u odnosima Srbije i SAD

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je nastupila nova era u političkim i ekonomskim odnosima SAD i Srbije i istakla da Srbija, nakon otvaranja kancelarije američkog DFC u Beogradu, ima pristup "neograničenim sredstvima", ali da od kvaliteta i broja projekata zavisi koliko će ih iskoristiti.

Brnabić je za RTS rekla da su odvojena sredstva za Srbiju, ali da je sada na nama koliko brzo ćemo imati spremne projekte i ideje, ističući da se juče razgovaralo o ulaganjima u pet prioritetnih oblasti - infrastrukturu, mala i srednja preduzeća, inicijativu "mali Šengen" i regionalnu privredu, razvoj privrede u Srbiji i poljoprivredu.

Kad je reč o infrastrukturi, Brnabić kaže da se govori o projektima u vrednosti od 4 milijarde evra, od kojih je prioritet "autoput mira", kao i pruga Niš-Kuršumlija.

Kad je reč o privatnom sektoru i malim i srednjim preduzećima, govori se o garantnoj šemi za sektor malih i srednjih preduzeća.

"Tu bi DFC obezbedio jednu milijardu dolara kredita, mi bismo pokrili rizik prvog gubitka", rekla je Brnabić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Treća oblast je sve što se tiče inicijative "mali šengen", podrška za regionalnu privredu, infrastrukturu, dok se četvrta oblast odnosi na dalje uslove za razvoj privrede i investiranje od strane DFC u industrijske zone.

Peta oblast je poljoprivreda, sa naglaskom na podršku ženskom preduzetništvu u poljoprivredi i mladim poljoprivrednicima, rekla je Brnabić.

"Sa prisustvom DFC imamo pristup neograničenim sredstvima, koliko ćemo iskoristiti je do nas i naših projekata", rekla je Brnabić.

Povezane vesti - Šta predviđa Zajednička izjava privrednih komora

Upitana šta dolazak DFC šta donosi srpskoj privredi, Brnabić je rekla da je i izvršni direktor DFC Adam Boler juče rekao da je Srbija u poslednjih sedam godina uspela da ojača svoju ekonomiju i svoj privatni sektor na način da danas postoji atmosfera, sredina u koju DFC može da dođe i investira.

"To je jasan signal koliko je Srbija danas ekonomski stabilnija i jača, samo njihovo prisustvo i signal koji šalje ostalim investitorima i agencijama koje se bave našim kreditnim rejtingom, što znači jeftniji novac u Srbiju za naša mala i srednja preduzeća i dodatnu kapislu za razvoj", rekla je Brnabić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Upitana šta se menja u političkim odnosima, Brnabić je rekla da je nastupila nova era u odnosima SAD i Srbije.

"To zaista najbolje sumira i sporazum u Vašingtonu koji je jako dobro ispregovarao predsednik Vučić i srpska delegacija i već vidimo prve konkretne koristi za građane i privredu", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je to prvi sporazum nakon 140 godina i da nikada ovako velika delegacija SAD nije bila u Srbiji.

"Bio je predsednik Nikson u poseti Jugoslaviji i Titu, ali ni tada nije bila tako jaka delegacija. To je šest agencija, sedam sa Stejt departmentom plus direktan izaslanik predsednika SAD i Bele kuće", rekla je Brnabić.

Povezane vesti - "Tamo gde dođu Amerikanci, tu ima budućnosti"

Upitana da li je sada primetan veći uticaj SAD u Srbiji, ona je rekla da odnosi nisu bliži, nego je to "neuporedivo, crno i belo".

Na pitanje da li se razgovaralo o političkim tačkama vašingtonskog sporazuma, Brnabić je rekla da je bilo reči uglavnom o ekonomskim tačkama.

Navela je da je Grenel rekao da mu je predsednik SAD preneo da razmišlja drugačije i da proba da unese u razgovore nekonvencionalni pristup, da se razmišla o ekonomskoj normalizaciji, navodeći da je takav bio i pristup predsednika Vučića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve