Vesti
16.12.2022. 10:22
Beta

Odlučeno u Hagu

Saljih Mustafa, bivši oficir OVK, osuđen na 26 godina zatvora

Saljih Mustafa
Izvor: EPA-EFE/Peter Dejong / POOL AP POOL PHOTO

Sud za zločine boraca OVK u Hagu osudio je bivšeg oficira OVK Saljiha Mustafu na 26 godina zatvora zbog zlodela nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

Prema presudi, Mustafa (50) je odgovoran za teške i okrutne zločine nad šestoricom Albanaca u pritvoru OVK u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.

Sud je Mustafu, tadašnjeg komandanta jedinice BIA u sastavu OVK, proglasio krivim po tri tačke optužnice - za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo pritvorenika u Zlašu.

Optužbe za okrutno postupanje prema pritvorenicima, sud je Mustafu oslobodio.

Mustafa i njemu potčinjeni pripadnici OVK počinili su, po presudi, zločine nad albanskim civilim koje su neosnovano smatrali "špijunima", "kolaborantima" sa srpskim vlastima ili političkim protivnicima.

Petoricu pritvorenih su, sredinom aprila 1999., pustili na slobodu, a jedan pritvorenik je preminuo od posledica prebijanja i mučenja.

Raspravno veće je u presudi konstatovalo da su svedoci i žrtve tokom procesa svedočili "u atmosferi zastrašivanja i uznemiravanja koja i dalje vlada na Kosovu".

Raspravo veće najavilo je da će uskoro izdati i naredbu o obeštećenju žrtava.

Presuda Mustafi prva je koju je sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, izrekao pripadniku OVK optuženom za ratne zločine.

Sud je, pod međunarodnim pritiskom, 2015. osnovala Skupština Kosova, a u sedištu u Hagu postao je operativan 2017.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve