Vesti
22.01.2024. 12:27
Beta

Samit Zapadni Balkan - EU

Šta je Vučić izjavio u Skoplju i kakvu je molbu uputio

1
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Skoplju na sastanku Zapadni Balkan - EU da je važno da region bude povezan i dodao da će Srbija biti otvorena za sve ideje o zajedničkom regionalnom tržištu i spremna da ih realizuje.

"Za nas su važnije zelene trake od jedinstvene evropske platne zone (SEPA), što je takođe važno. Ne zanemarujem niti potcenjujem značaj SEPA, ali su za nas zelene trake od najveće važnosti. To će biti od velike koristi u stvaranju boljeg poslovnog okruženja za sve nas, za naše ljude ali i za sve ostale koji bi želeli da ulažu u ovaj region", rekao je Vučić na sastanku o Planu rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska komisija.

Vučić je rekao da "ima veliku molbu za sve iz regionalnih organizacija i iz Evropske unije" da pomognu regionu koji će morati da se uskladi kada je reč o ekonomskim merama, politici subvencija i svemu ostalom, pre nego što uđe u EU.

Pored Vučića i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog koji je domaćin, na samitu Zapadni Balkan - EU posvećenom Planu rasta za region učestvuju premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Milojko Spajić, Kosova Aljbin Kurti i ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić, kao i generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan.

Prisutni su i vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić i ministar finansija Fatmir Besimi, njihove kolege iz zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA, Komorskog investicionog foruma, USAID, Fondacije za otvoreno društvo, Centra za Evropu, Atlantskkog saveta, kao i predstavnici nekoliko međunarodnih finansijskih institucija poput Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke.

Plan rasta Zapadnog Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u novembru prošle godine, predviđena je finansijska podrška od šest milijardi evra za period 2024-2027. Od tih sredstava dve milijarde su bespovratni grantovi, a četiri milijarde su povlašćeni krediti koje daje EU. Svrha Plana je da podstakne ekonomski rast i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve