Vesti
08.02.2024. 12:26
Beta

Aktuelno

Saopštenje NBS u vezi sa onemogućavanjem unosa dinara na Kosovo

dinari, novac, pare
Izvor: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je povodom najnovijih izjava privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji (KiM), u vezi sa onemogućavanjem unosa dinara na KiM, da su ta sredstva bila namenjena za neophodnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju je istaknuto da su privremene institucije u Prištini još jednom pokazale da im je namera da uskrate elementarne uslove za život srpskom stanovništvu na KiM.

Neophodna dinarska sredstva bila su upućena u trezor NBS u Leposaviću, vozilom NBS, koja je, kako se podseća, jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Srbije.

Kako je precizirano, u skladu sa dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilom NBS sredstva su upućena na prelaz Jarinje, gde je novac radi daljeg transporta trebalo da preuzme vozilo kompanije "Henderson", koja poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez bilo kakvog obrazloženja.

Jučerašnjim zaustavljanjem nužnog transporta dinara koji je realizovala NBS, potvrđena je namera privremenih prištinskih institucija da, kako je ocenila centralna banka, "da se uprkos pozivima i međunarodne zajednice, od 1. februara 2024. otpočne primena protivpravnih i nečuvenih mera sa jedinim ciljem da se onemogući nesmetani transport i distribucija dinara i pristup građanima na KiM osnovnim sredstvima za život".

"Donete mere koje su isključivo politički i etnički motivisane suprotne su bilo kakvoj uporednoj profesionalnoj praksi i nepoznate su u bilo kom finansijskom sistemu koji je iole usklađen sa međunarodnim standardima, što dovoljno govori o navodnoj nezavisnosti privremene institucije na KiM koja je takvu meru donela", saopštila je NBS.

Smatraju da uvođenje obaveze dobijanja pojedinačnih dozvola, a ne prijavljivanja, za svaki unos novčanih sredstava preko administrativne linije, i to samo finansijskoj instituciji koja ima posebnu dozvolu Prištine, u situaciji kada je NLB Komercijalna banka – Filijala u Kosovskoj Mitrovici nakon višegodišnjih pritisaka privremenih prištinskih institucija bila prinuđena da zatvori svoje ekspoziture, "svedoči o pravoj nameri privremenih prištinskih institucija u stvaranju nepodnošljivih uslova za život svim građanima na KiM koji svoje prihode ostvaruju u dinarima".

Dodaje se i da su predstavnici tih institucija sami priznali da je do sada transport dinara na KiM bio dozvoljen, funkcionisao transparentno i da su bili upoznati sa načinom i količinom dinara koji je transportovan, čime, kako je ocenjeno, "sami osporavaju nesuvisle pokušaje da nove mere predstave kao mere u cilju očuvanja integriteta finansijskog i monetarnog sistema, a naročito imajući u vidu da se takve izjave daju od tzv. institucije koja ne emituje sopstvenu valutu, neovlašćeno proglašava evro zvaničnom valutom i jedinim sredstvom plaćanja i ne raspolaže instrumentima monetarne politike".

Za NBS su, istaknuto je, neprihvatljivi pokušaji privremenih prištinskih institucija da dalje razgovore, u cilju navodne dobrobiti svih građana na KiM koji svoje prihode ostvaruju u dinarima, svedu na nivo tehničkih razgovora i sa ciljem prihvatanja i davanja legitimiteta jednostranim i nasilnim merama koje su već preduzete.

Navodnu spremnost za razgovore i brigu o srpskom stanovništvu privremene institucije najbolje su ilustrovale načinom donošenja navedenih mera, van očiju javnosti i bez javne rasprave, u koju nije bilo uključeno ni albansko stanovništvo, a kamoli predstavnici Srba na KiM, i uz sve to i mimo procesa dijaloga.

Iz tih razloga, NBS smatra da je neophodno bez odlaganja staviti van snage "diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije u Prištini". U saopštenju se ističe da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora i da ne može biti reči o dogovoru privremenih institucija samouprave na KiM sa NBS, već se i to pitanje mora rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve