Vesti
30.01.2023. 16:38
Beta

Merna stanica

Šapčani će uskoro znati kakav vazduh dišu

Zagađenje vazduha
Izvor: Shutterstock

Grad Šabac dobiće novu automatsku mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha, najavio je danas gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

"Svaki građanin će u svakom momentu znati kakav je kvalitet vazduha u Šapcu, preko računara i platformi koje će biti dostupne", rekao je Pajić na konferenciji za novinare.
 

Prema njegovim rečima, monitoring je pokazao da je u 2022. godini vazduh bio treće kategorije, te da su nekoliko puta pređene dozvoljene granične vrednosti.

Pajić je rekao da je kompanija "Eliksir", koja posluje u Šapcu, odlučila da obezbedi 250.000 evra vrednu opremu za automatsku mernu stanicu i da je preda Zavodu za javno zdravlje na korišćenje.

Direktor tog Zavoda Branko Vujković objasnio je da treća kategorija znači prekomerno zagađeni vazduh, pre svega zbog povećane koncentracije suspendovanih PM 10 i PM 2.5 čestica.

"Pored PM čestica, prisutan je trend značajnog prekoračenja koncentracije čađi u zimskim mesecima", kazao je Vujković.
 

Dodao je da će stručnjaci Zavoda kreirati jasne, precizne i javne zdravstvene poruke ko kako treba da se ponaša, bilo da su to sportisti, starije osobe sa komorbiditetima, ili deca koja imaju nastavu fizičkog napolju u letnjim mesecima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić: "Ne znam zašto je Beograd zagađen sad"
beograd, zagađenje, zagađen vazduh

Gradonačelnik Beograda

15.11.2022. 10:35

Šapić: "Ne znam zašto je Beograd zagađen sad"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da ne zna zašto je vazduh u Beogradu zagađen dok za dva meseca verovatno neće biti tako, i dodao da aplikacija o zagađenosti ne treba da bude jedinica mere kada nema racionalnog objašjenja zašto je vazduh boljeg ili lošijeg kvaliteta.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve