Vesti
11.03.2023. 14:00
Beta

Gradonačelnik Beograda

Šapić: "Integracija Roma u normalan život nemoguća ukoliko oni to ne žele"

1
Izvor: Beta/BEOINFO / STR

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da rešenje problema nelegalnih romskih naselja jeste da se Romi integrišu u društvo, navodeći da to nije moguće ukoliko oni sami to ne žele.

"To je teško jer oni (Romi) sami to odbijaju i na taj način ugrožavaju i svoj i život svojih komšija i sugrađana. Reč je o velikom broju naselja u kojima se ne poštuju nikakva pravila. Nije lako rešiti ovaj problem, ali to ne znači da treba da odustanemo", kazao je Šapić u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS), koju prenosi Beoinfo.
 

On je rekao da prema poslednjoj evidenciji koja je nedavno rađena, u Beogradu postoji 165 nelegalnih i nehigijenskih romskih naselja u kojima živi gotovo 30 hiljada ljudi.

Šapić je najavio da će grad pokušati da popiše Rome, ali da je to problem, jer najveći deo njih nema prebivalište u Beogradu, a žele da budu blizu centra grada jer, kako je rekao, skupljaju sekundarne sirovine, prose pored semafora, kradu i uznemiravaju građane.

"To svi Beograđani znaju i ne možemo da se pravimo da se to ne dešava, jer takva romska naselja i takav njihov način života ne ugrožava samo njih, nego i sve Beograđane", rekao je Šapić.
 

Prema njegovim rečima, ranijih godina je "bilo pokušaja" da se romskim porodicama obezbede stanovi, ali da se oni ne zadržavaju dugo u njima.

"Počupaju stolariju i sanitarije, prodaju sve što može da se proda, prave probleme svojim komšijama i na kraju se ponovo vraćaju u svoja nehigijenska naselja", tvrdi Šapić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić i patrijarh Porfirije o obeležavanju nedelje porodice
1

Beograd

13.02.2023. 15:05

Šapić i patrijarh Porfirije o obeležavanju nedelje porodice

Gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je da će u Beogradu po prvi put ove godine sredinom maja biti obeležena "nedelja porodice", kao produžena manifestacija oko međunarodnog Dana porodice koji se obeležava 15. maja, uz učešće Srpske pravoslavne crkve (SPC).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve