Vesti
28.11.2022. 15:05
R.E.

Da li je dovoljno?

Šapić o tome šta se sve čini da bi se smanjilo zagađenje vazduha u Beogradu

zagađenje, zagađen vazduh, smog, beograd
Izvor: Shutterstock

"Želim da Beograd bude prestonica poput najvećih svetskih gradova i da čovek koji u njemu živi bude prioritet, da njegov svakodnevni život bude što jednostavniji, mirniji, bezbedniji, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić gostujući na TV Hepi.

"Neću odustati od svega onoga što mislim da je ispravno, dokle god budem imao priliku da radim u ime i za Beograđane. Beograd se promenio nabolje poslednjih sedam- osam godina. Brigu o ljudima podići ćemo na još viši nivo. Na Novom Beogradu sam uspeo i želim da to implementiram na teritoriji čitavog grada, te da pokušam da smanjim svakodnevne probleme", naveo je Šapić.
 

Gradonačelnik Beograda se dotakao i zagađenja vazduha u glavnom gradu Srbije. Šapić je istakao da je potreban višedecenijski rad kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, te je ponovio da taj problem ne može da se reši preko noći.

"Beograd radi na tome, menjamo način grejanja u školama i vrtićima, postavljamo filtere, pustili smo u rad 100 novih autobusa na gas. Naša je procena da su individualna ložišta najveći zagađivač i Beogradu i da se oko 150.000 do 200.000 ljudi greje na taj način. Tim građanima je potrebno pomoći subvencijama kako bi se priključili na gas, ali radimo i na podizanju standarda stanovništva kako bi na ulicama bilo što manje automobila sa starim motorima. Svakodnevno se borimo na sve moguće načine da omogućimo što čistiju životnu sredinu jer je to i u svetu tema broj jedan," rekao je Šapić, dodavši da danas u energetskoj krizi, koju je izazvao rat sa Ukrajinom, treba naći neki balans.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Čistiji vazduh je projekat generacije"
dr Zorana Jovanović Andersen

Zorana Jovanović Andersen

10.01.2022. 06:05

"Čistiji vazduh je projekat generacije"

Autorka je profesor epidemiologije životne sredine na odeljenju za javno zdravlje pri Univerzitetu u Kopenhagenu, predsednica Komiteta za životnu sredinu i zdravlje Evropskog respiratornog društva i partner na projektu koji Fond za nauku finansira u okviru Programa saradnje Srpske nauke sa dijasporom
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve