Vesti
19.08.2023. 12:45
Beoinfo

Gradonačelnik

Šapić vodi računa o Beograđanima: "Od septembra olakšice za kućni budžet"

Šapić ata images 19.8.2023
Izvor: ATAIMAGES / M.A.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić istakao je da su ugovori sa izdavačima za nabavku udžbenika za osnovne i srednje škole potpisani i da je u toku distribucija po školama, a da je odlukom Grada Beograda novac za tu namenu obezbeđen iz gradskog budžeta.

Šapić je je rekao da se sistem nabavke udžbenika nije promenio i da je taj posao poveren školama, samo što je ovoga puta Grad platio kompletnu nabavku, saopštio je Beoinfo.

"Na ovaj način pomogli smo roditeljima u septembru, koji je inače najopterećeniji mesec za kućni budžet svakog od njih", naveo je Šapić.

Ukazao je da će takođe od 1. septembra boravak svih mališana u državnim vrtićima biti besplatan jer će Grad refundirati punu cenu.

"Kad je reč o privatnim vrtićima, oni sami formiraju cenu i na to ne možemo da utičemo. Svakako bi poskupeli, a da nismo doneli odluku da refundiramo pun iznos, uzmite u obzir koliko bi tada koštali", rekao je gradonačelnik.

On je istakao da će u narednom periodu Grad pokušati da otvara što veći broj državnih vrtića, iako, kako je objasnio, postoji problem sa osobljem koje bi radilo u njima.

"Pored vaspitačica poseban problem imamo sa spremačicama i kuvaricama, jer su im plate male. Bez tih ljudi čitav sistem ne bi funkcionisao i zato Grad pokušava da to nadomesti, u zakonskim okvirima. Ali svakako da ćemo u narednih godinu i po dana pojačati izgradnju državnih vrtića i pokušati da dodatan broj tih ustanova imamo na usluzi Beograđanima", rekao je Šapić.

Naveo je da će predškolci imati i besplatne časove engleskog jezika, kao i da će u svim vrtićima i osnovnim školama biti postavljeni prečišćivači vazduha o trošku Grada jer je primećeno da se roditelji sami organizuju oko kupovine, za čim više neće biti potrebe.

Od septembra, takođe, učenici i osnovnih i srednjih škola moći će i u svojoj školi da dobiju besplatnu personalizovanu kartu za prevoz, koju su do sada dobijali u opštinama, najavio je Šapić.

On ističe da je bila velika potražnja za kartama za besplatno korišćenje bazena, precizirajući da je te karte izvadilo više od 200.000 Beograđana.

"Od jeseni će 'Beogradska kartica' uključivati i mogućnost korišćenja bazena narednog leta, ali i mnoge druge pogodnosti", rekao je Šapić.

Govoreći o funkcionisanju novog sistema javnog prevoza, rekao je da je prezadovoljan. "Za mesec, dva dana izaći ćemo sa šestomesečnim presekom od uvođenja novog sistema i odluke da rasturimo loš sistem koji je izjedao naš prevoz skoro petnaest godina. Biće još mnogo novih stvari, ali važno je što smo uspeli da promenimo sistem naplate karata, da učinimo prevoz jefitinijim, jednostavnijim za plaćanje i dostupnijim svima, a autobuse čistijim, sa klima uređajima koji rade. Mislimo da je prevoz danas kvalitetniji nego što je bio", rekao je Šapić.

Izrazio je uverenje da, uz nabavku novih autobusa i tramvaja i uz sve mere koje se sprovode, za godinu do godinu i po dana možemo da imamo jedan od najboljih prevoza u ovom delu Evrope i da se od toga neće odustati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić o sanaciji štete u Beogradu nakon oluje
nevreme

Gradonačelnik

20.07.2023. 14:46

Šapić o sanaciji štete u Beogradu nakon oluje

Beograd i Srbiju pogodila je u sredu uveče superćelijska oluja a vetrom koji je dostizao i više od 110 kilometara na sat kao i udarima od preko 150 kilometara na sat. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da su sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od samog početka bile na terenu, kao i da trenutno aktivno rade na sanaciji štete. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve