SARADNJA SRBIJE I FRANCUSKE: Pet od dvadeset potpisanih sporazuma je iz vojne oblasti

SARADNJA SRBIJE I FRANCUSKE: Pet od dvadeset potpisanih sporazuma je iz vojne oblasti

foto: Predsedništvo Srbije


Pet od dvadesetak sporazuma, koji će danas biti potpisani u Beogradu u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona i Srbije Aleksandra Vučić, tiče se vojne industrije dve zemlje.

Prema rečima vojno-političkog komentatora Miroslava Lazanskog, Francuska je generator zapadnoevrospke vojne industrije naoružanja. Ona je, kako je kazao za RTS, po količini naoružanja i kvalitetu u NATO odmah iza SAD, jer ima ozbiljnu nuklearnu komponentu.

Povezane vesti – Makron: Želimo novo partnerstvo sa Srbijom!

Lazanski je posebno izdvojio PVO sistem “Mistral”, koji može da se instalira na rečnu flotilu, na Lazaru, Milošu i koristi se za obaranje letelica u niskom letu, a ima i mogućnost manevra za izbegavanje laserskog ometanja.

Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići. U pitanju je najsavremenija tehnoloija, i strateški cilj je da se vojska Srbije njime opremi, kako bi podigla sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.

Memorandum iz oblasti geotermije

Osim toga potpisan je i Memorandum o razumevanju između Pokrajinske vlade AP Vojvodine i Francuskog udruženja profesionalaca u oblasti geotermije (AFPG).

Memorandum su potpisali potpredsednik Pokrajinske vlade Ðorđe Milićević i predsednik Francuskog udruženja profesionalaca u oblasti geotermije Žan-Žak Graf, a tim je dokumentom definisana saradnja čiji je cilj promovisanje duboke geotermalne energije kao instrumenta u borbi protiv globalnog zagrevanja i prelaska na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika.

U saopštenju iz pokrajinske vlade nalovdi se da je Francuska vodeća evropska zemlja u oblasti kontinentalne duboke geotermalne energije, da na njenoj teritoriji ima više od 50 geotermalnih elektrana koje snabdevaju mreže daljinskog grejanja i da na taj način snabdevaju skoro milion stanovnika. AFPG objedinjuje kompletno francusko znanje u oblasti geotermalne energije, a neki od njegovih članova, okupljeni u okviru klastera Geodeep, uključeni su u većinu francuskih geotermalnih elektrana, eksploatisanih ili u procesu izgradnje.

Suzbijanje carinskih administracija

U okviru posete predsednika Emanuela Makrona Srbiji biće potpisano više od 20 različitih sporazuma od kojih se jedan odnosi i na carinska pitanja, odnosno unapređenje saradnje carinskih administracija dve zemlje i suzbijanje carinskih prekršaja, saopštila je Uprava carina.

Biće razmenjeno Pismo o namerama koje potpisuju direktori carinskih administracija Francuske i Srbije, Rodolf Ginc (Rodolphe Gintz) i Miloš Tomić u ime institucija kojima rukovode. Taj dokument naglašava važnost dobre saradnje i uzajamne pomoći dveju zemalja u suzbijanju carinskih prekršaja i naglašava neophodnost nastavka takve prakse i u godinama koje slede, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se ističe neophodnost efikasnije borbe protiv carinskih prevara, što je, pored obostrane dobre volje, od velikog značaja za uspešnu borbu protiv krijumčarenja.

Krajnji cilj je da se kroz intenzivnu saradnju dve carinske administracije minimalizuje potencijalna šteta koja može biti naneta ekonomskim, socijalnim ili kulturnim interesima dve zemlje, napominje Uprava carina. Ovim dokumentom će biti potvrđena namera carinskih administracija dve zemlje da nastave i unaprede dugogodišnju plodnu saradnju.

U saopštenju se podseća da se saradnja carinskih službi Srbije i Francuske temelji na davno potpisanom sporazumu iz 1971. godine, kao i na Memorandumima iz 2010. i 2012. godine.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Мр Радомир Шћепановић

    Јел Макрон поништио признање Косова и Метохије као државе? Јел је Француска признала грешку за бомбардовање Србије `99 године (плаћање ратне одштете) и признање државе Косово?

+ Ostavite komentar