Vesti
15.07.2019. 13:43
R. E. / Tanjug

VUČIĆ: Tražio sam pomoć u nalaženju kompromisa sa Prištinom; MAKRON: Nema datuma za ulazak u EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje mu je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

18.48 - Makron: Nema datuma za ulazak u EU

Makron je rekao da Vučić ima hrabrost i da je rekao da ono što postoji u Ustavu Srbije nije saglasno sa onim što misli Evropa. On je na pitanje novinara odgovorio da nema datuma za ulazak Srbije u EU.

"Ono što radimo vezano za Kosovo i širok dijalog je mnogo jače od procesa ili izveštaja o ulasku u EU. Ja želim da se EU reformiše jer 28 članica već ne funkcioniše. Ne može Evropa da se širi, a da sama već ne funcioniše. Srbija ima svoje mesto u Evropi, a tačan datum kada će postati članica EU je manje važno. Nije dobro da se previše brzo uđe u Evropu, jer to ne bi bilo dobro ni za Srbiju, niti za Evropu", kazao je Makron.

Rekao je da nema tačno određenog datuma i da se ne treba "zatvoriti u kalenadar".

"Ako definišemo datum, onda kažemo da li smo uspeli ili nismo uspeli. U takvoj situaciji čak i da refome predviđene ne budu realizovane, onda obrišemo sve koje su urađene i kažemo - ne niste uspeli do tog datuma. Ovo je proces u kojem moraju sada svi da imaju svoju ulogu. To je proces koji Srbiju približava Evropi i EU", poručio je Makron i dodao da se sprovede niz reformi i kada stvari budu spremne onda će moći da se kažeo da je završena ta etapa.

"Tako da sam po tom pitanju u našim razgovorima veoma pažljiv. Mi nećmo da budemo u nekom ''crevu''. Već što pre budemo obavili reforme, što jasnije i jače, to ćemo brže moći da prelazimo određene etape. Ali, ono što mi gradimo je zapravo jače od samog procesa. Na primer, ono što radimo vezano za Kosovo - kapacitet da imamo širok dijalog kao na ovoj konfernciji što imamo".

18.45 - Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je zamolio Makrona da pomogne u traženju kompromisa sa Prištinom.

"Za Francusku je Kosovo nezavisna država, molio sam da nam pomogne. Srećan sam što sam mogao da razgovaram sa čovekom koji je otvoren i ima posebnu energiju. Hvala mu na tome što je hteo da sasluša. Morao je da sasluša probleme sa kojima se naš narod suočava. Smatram da je kompromisno rešenje jedino, postoje različiti modeli. Imam puno poverenje u njegovu iskrenu želju da pomogne donošenju mira. Neću ništa da govorim loše o Albancima, mi želimo mir sa njima."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

18:42 - Opozicija kasno poslala pismo

Na pitanje novinara francuskog "Le monda" zbog čega se Makron nije u Beogradu sreo i sa predstavnicima opozicije, šef Francuske objasnio je da se on uvek odaziva na sve pozive, ali da je poziv za sastanak stigao tek danas.

"Ja se sastajem sa opozicijom svuda gde se to radi. Opozicija ima stalni dijalog sa našom ambasadom ovde. Pre pisma koje je jutros poslato ambasadoru, nikakvo pismo nije stiglo. Biće sastanaka sa mojim saradnicima, kabinetu. Trebalo je poslati pismo ranije, jer znaju kada ja dolazim", rekao je Makron.

Istovremeno, Vučić je zamolio Makrona da se što pre sretne sa opozicijom u Srbiji, pošto, kako je rekao, oni ne žele da se sretnu sa njim kao predsednikom Srbije, i da sasluša sve njihove "ingeniozne ideje"...

18: 32 - Makron: Ukinuti takse

Makron je istakao da će Francuska zajedno sa Nemačkom podržati obnovu dijaloga Beograda i Prišptine i istakao da što pre treba ukinuti takse koje je Priština stavila na robu iz Srbije.

"Naša je odgovornost da vam damo neophodnu podršku kako bi se pronašao sporazum. To znači da nemamo nekonstruktivne poteze sa obe strane. Poslednje odluke nas zabrinjavaju. Same strane moraju da razmisle o sporazumu. Francuska će biti potpuno spremna da podrži obnovu dijaloga i to veoma zahtevnog dijaloga da u narednih nekoliko meseci nađemo konretno rešenje. Ja ću se angažovati zbog poštovanja prema vama i vašoj zemlji i jer verujem u Evropu, a ko veruje u nju ne može prihvatiti fatalnost konflikata koji će zauvek trajati, a da u njima deluju sile koje nisu evropske."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

18: 26 - Makron: Srbija je velika evropska država i nacija

"Vi držite do svoje suverenosti i nezavisnosti, kao i mi. Zato mislim da je odgovornost Evrope prema Srbiji veoma bvažna. Srbija želi da se pridruži EU. Uvek ste bili odgovorni i govorili da ćete ući kada budete spremni. To je mudro. Razgovorili smo o ekonomskim reformama, vladavini prava... Predsednik Vučić iskreno govori i želi da radi. EU ne funkcioniše dobro. Mi brzo treba da donesemo odluke da bismo brže donosili odluke. Tako i vi i mi treba da radimo, ali i jedini drugi imamo puno energije... Ja ću uvek biti uz vas kako bismo radili na tom približavanju odgovorno. Paralelno sa reformama koje treba da uradi Srbija, treba da se reformiše i EU.

"Bili smo potpuno otvoreni po pitanju Kosova. To je hrabro jer je to teško pitanje za vašu državu. Oragnizovaću jedan poseban sastanaka sa degelacijom Kosova, predsednikom Vučićem, premijerkom Srbije i kancelarkom Merkel. Kada imamo tenzije, i spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum. Srbija i Kosovo su evropske države"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

18:21 - Makron: Jako sam srećan što sam u Beogradu

"Pre 180 godina uspostavljeni su naši dioplomatski odnosi, a pre 100 godina smo bili zajedno i kasnije ćemo se pokloniti herojima Veliko0g rata. Istorija koja spaja naše narode je dugovečna. Pričali ste o ponosu i bili ste u pravu, jer smo i jedni i drugi vezani za slobodu. Želim da podsetim na veliko prijateljstvo između dve zemlje i moramo da prevaziđemo sve izazove i nerazumevanja. A sa takvim izazovima smo bili suočeni, krajme 90-tih godina. Ali danas smo se okupili da prizovemo sećanje i nesalomivu snagu naših odnosa i da zajedno gradimo našu budućnost. Zahvaljujem se na velikodušnom dočeku predsedniku Vučiću, posebno kaon što je odlučeno da Srbija da donaciju u požaru Notr Dam."

"Moramo da gradimo nove odnose, o čemu svedoče novi sporazumi.Prvo sa "Vasijem" oko aerodroma, mnoga preduzeća su prisutna u Srbiji i Francuska je bila jedna od najvećih investitora u Srbiji. Želim da to nastavimo, kao i u svetlu projekta o metrou. Želimo da pokažemo da smo spremni da sarađujemo".

18: 20 - Predsednik Vučić je naveo koji su sve sporazumi potpisani sa Francuskom i dodao da Srbija želi unapređenje saradnje u svim oblastim.

"Veoma sam srećan što sam mogao da ugostim francuskog predsednika i što sam imao priliku da otvoreno, najotvorenije govorim o svikm pitanjima. Govorio sam sa mnogo ljubavi i brige prema našoj Srbiji u nadi da će nam moćna Francuska pomoći. Nisam sanjar, ali sam ubeđen da Makronova moć i entuzijazam može u mnogo čemu da nam pomogne. Videli ste, predsedničke Makron, da nema problem da otvorimo bilo koju temu i da se trudim da ljubazno i postavljam pitanja i da pristojno odgovorim. Kod nas je najveća uvreda da nismo dovoljno gostoljubivi..."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

18:15 - Vučić: Nikada ni sa kim nisam imao tako dug i iskren razgovor

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, nakon sastanaka u četiri oka, na poštovanju koju je izrazio prema Srbiji i srpskom narodu.

"Mi to umemo da cenimo i verujem da ćemo budućim delima umeti da iskažemo zahvalnost Francuskoj i francuskom predsedniku za saradnju i pruženu ruku Srbiji. Mislim da nikada ni sa kim nisam imao tako dug razgovor u četiri oka, kao sa predsednikom Makronom. Kao ni toliko otvoren i iskren razgovor. Saslušao sam ga o svim regionalmi pitanjima i izneo sam sve naše probleme, pre svega oko pitanja Kosova. Razgovarali smo tako dugo... Govorio sam istinu i zalagao se da nam Francuska pomogne i na evropskom putu i u rešavanju kosovske krize. Govorili smo i o onome što se dogodilo u Berlinu i o onome što se nije dogodilo u Parizu..."

17:20 - Vučić i Makron "probili" termin

Razgovor u četiri oka predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona traje duže od pola sata, koliko je protokolom bilo predviđeno. Samit je počeo je oko 16.30 u Palati Srbija i trebalo je da traje do 17 sati, ako se ima u vidu da je po prvobitnoj agendi trebalo da počne u 16.15 i da traje 30 minuta.

Nakon tet-a-tet razgovora, dvojica predsednika obratiće se medijima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

16.58 - "Euronews" o Makronovoj poseti

"Euronews" u tekstu uoči dolaska francuskog predsednika Emanuela Makrona u Beograd navodi da će "Kosovo zauzeti visoko mesto u Makronovoj agendi tokom zvanične posete Srbiji". Navodi se da Makron posećuje Srbiju u okviru napora na ponovnom jačanju veza sa Beogradom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

16.23 - Vučić i Makron se poklonili srpskoj zastavi

Predsednik Francuske Makron se sa predsednikom Vučićem posle intoniranja himni poklonio zastavi Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Odmah potom francuski predsednik se pozdravio sa članovima Vlade Srbije, delegacijom Skupštine Srbije kao i drugim političkim i poslovnim delegacijama.

https://www.instagram.com/p/Bz8NLExoAPE/?utm_source=ig_web_copy_link

Nakon što su izvršili spotru, predsednik Vučić je Makronu predstavio srpsku vladu, koja ga je uz premijerku Brnabić dočekala sa članovima kabineta. Makron je dočekan uz 10 počasnih plotuna, intoniranje himne dve države i smotru počasne garde.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

16:15 - Miteranov globus

Dva predsednika održaće u Palati Srbija tet-a-tet sastanak. Pre početka sastanka dva predsednika zastali su ispred globusa koji se nalazi u Palati "Srbija", a koji je nekadašnji predsednik Francuske Fransoa Miteran 1987. godine poklonio Srbiji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Model globusa predsednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je bila jedna od njih.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

15.53 - Odlazak u Palatu "Srbija"

Predsednici Srbije i Francuske su uputili ka Palati "Srbija", gde će za Makrona biti priređen svečani doček, uz gardu. Dva predsednika ispred Palate Srbije dočekaće garda, ali i ministri u Vladi Srbije.

 

15.50 - Makron čestitao Đokovićevu pobedu

Nakon Vučića, obratio se Emanuel Makron koji je rekao da je srećan i da mu je velika čast što je u poseti Beogradu. Podsetio je na istorijske veze Srbije i Francuske, rekavši da je vreme da se odrene nova stranca u odnosima Srbije i Francuske i poručio da je Francuska prijateljska zemlja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

"Obećao sam pre nekoliko meseci da ću da dođem ali tada nisam mogao. Ovo je trenutak naše zajedničke istorije. Imate veliku tenisku pobedu, želim da vam čestitam na pobedi Đokovića na Vimbldonu. Tabla VANCI je potvrda naših trgovinski odnosa, imaćemo priliku da o tome razgovaramo. Želim da sarađujem sa vama u tome. Tu su moji saradnici koji svedoče da mi želimo da otvorimo novu stranu naših bilateralnih odnosa. Naše veze sa vašom zemljom su jako važne."
15.46 - Vučić: Ovo je tek početak naše saradnje

"Velika mi je čast što ste danas ovde, na "kapiji Srbije". Želim da kažem da je ovo tek početak naše saradnje, da se zahvalim vama na veri u Srbiju, što ste podsticali vaše investitore da ulažu u Srbiju. Ponosan sam na to što mogu da vas danas i sutra ugostim. Očekivali smo vašu posetu, uveren sam da će naše prijateljstvo dostići one granice koje smo imali nekada", rekao je Vučić.

https://www.instagram.com/p/Bz8Ism_IKmo/?utm_source=ig_web_copy_link

15.44 - Otkrivena ploča na aerodromu

 Predsednici Srbije i Francuske zajedno su otkrili spomen ploču na aerodromu, označivši tako početak saradnje sa koncesionarom aerodroma "Nikola Tesla", francuske firme "Vansi"

15.42 - Vučić dočekao Makrona

15.30 - Predsednik Francuske Emanuel Makron sleteo je u Beograd na aerodorm "Nikola Tesla".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO: PRINTSCREEN PRVA TV

Nekoliko minuta pre njega sleteo je avion sa članovima delegacije Francuske. Markon je doleteo avionom "Falcon 7 X".

15.00 - Uskoro će auto-put biti zatvoren za saobraćaj, sve od aerodroma kroz Beograd. Snajperisti trenutno čuvaju aerodrom i preduzete su najviše mere bezbednosti. Jake mere bezbednosti su i ispred Palate Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vučić: Potvrda dobre saradnje

Vučić je na svom Instagram profilu "Budućnost Srbije" poručio da ta poseta predstavlja i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

"Imaću čast da poželim dobrodošlicu Emanuelu Makronu. Posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazi u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila "za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu", u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou", napisao je Vučić.

https://www.instagram.com/p/Bz5lq7_I4Ml/?utm_source=ig_web_copy_link

Makron će, kako je ranije najavila Službe predsednika za saradnju s medijima, u Beograd doputovati oko 15 časova, a posle dočeka na Aerodromu "Nikola Tesla", oko 15.15 sati uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija "Vansi erports".

Povezane vesti – NESKRIVENA PORUKA EMANUELA MAKRONA: Au revoir Pristina

Programom posete u 16.00 sati predviđena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslediti sastanak dvojice predsednika. U 16.40 časova predviđena je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

Počast braniocima Beograda, Milunki Savić...

Nakon toga, u 16.45 sati uslediće izjave za medije predsednika Vučića i predsednika Makrona, dok je za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

Za 18.20 predviđena je ceremonija polaganja venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, a u 18.30 polaganje cveća na grob Milunke Savić u Aleji velikana. Prema programu posete, u 19.00 časova predviđa se ceremonija polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obraćanje predsednika Srbije i predsednika Francuske.

Drugog dana posete, u utorak, je u 9.30 sati zakazan razgovor dvojice predsednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve