Šarčević o tome zašto je večitim studentima “odzvonilo”

Šarčević o tome zašto je večitim studentima “odzvonilo”

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC


Stari studenti moraće fakultete da završavaju po novim programima, potvrdio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević za TV Pink.

On je istakao da ustavno pravo na školovanje njima nije uskraćeno.

Kako je ocenio, stanje je bilo neodrživo, a tehnički problemi veliki, jer fakulteti već nemaju profesore za te stare predmete.

“Mi smo rokove već jedno tri godine produžavali od kada sam ja ministar, a Univerzitet ima velike primedbe. Neko mora da sprovede te naše odluke, a to su fakulteti koji već nemaju profesore za te predmete “, rekao je on i dodao da je tehnički bila nemoguća misija da se održi polaganje ispita po starim programima.

On je podsetio da je pre tri godine bilo reči o oko 12.000 studenata koji bi završavali po starim programima, ali uz rad.

Pročitajte još: Kakve ćemo muke imati sa KiM

“Ako neko radi, on ima sredstva, i nisu to neka fantastična sredstva ako je neko upisao na budžet, a sad prelazi na samofinansirajuće, a svi fakulteti imaju želju da pomognu tim ljudima i oni mogu da nastave da studiraju uz rad”, rekao je Šarčević.

On je podsetio da je Bolonja donela promene 2005. i 2006. godine, a da je diskontinuitet od 14 godina sada napravio veliki tehnički problem.

“Svako ima pravo u ovoj zemlji da demonstrira, da tuži, da traži svoja prava, ali njima pravo na obrazovanje nije uskraćeno”, odgovorio je on na najave da bi mogle uslediti tužbe starih studenata zbog uskraćivanja mogućnosti da studiraju po starom programu.

On se nije složio sa primedbama da se starim studentima na ovaj način uskraćuju “ustavna prava”, jer svi i dalje imaju ustavno pravo na školovanje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar