Vesti
04.10.2023. 15:06
Beta

Sastanak u Beogradu

O čemu su razgovarali Dačić i šefica UNMIK Karolin Zijade

1
Izvor: BETAPHOTO / EMIL VAS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Karolin Zijade.

Iz ministarstva je saopšteno da je sastanak je održan u kontekstu predstojeće sednice Saveta bezbednosti UN o UNMIK i da je razgovarano o aktuelnoj situaciji na Kosovu i atmosferi pojačanih tenzija.

Zijade je istakla značaj održavanja konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti. U osvrtu na nedavne tragične događaje na Kosovu, založila se za adekvatnu i transparentnu istragu i istakla da UN u potpunosti podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije.

Dačić je izrazio zabrinutost povodom nedavnih tragičnih događaja i veoma osetljive bezbednosne i političke situacije u pokrajini kao i da se Srbija zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i poštovanje ranije postignutih dogovora.

Dodao je da još uvek nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, što i dovodi do jačanja tenzija na terenu.

Naglasio je da je predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN od velikog značaja za Srbiju, imajući u vidu kontinuirane jednostrane poteze Prištine koje za posledicu imaju jačanje nestabilnosti u pokrajini i dalje ugrožavanje elementarnih ljudskih prava Srba na Kosovu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je predsednik Evropskog saveta rekao o Kosovu
1

Šarl Mišel

04.10.2023. 11:36

Šta je predsednik Evropskog saveta rekao o Kosovu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će se na marginama samita EU u Granadi razgovarati o trenutnoj situaciji na Kosovu i upozorio da "nasilje nije prihvatljivo", kao i da su diplomatija i dijalog jedini način rešavanja problema.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve