Vesti
04.10.2023. 11:36
Beta

Šarl Mišel

Šta je predsednik Evropskog saveta rekao o Kosovu

1
Izvor: Beta / AP / Richard Drew

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će se na marginama samita EU u Granadi razgovarati o trenutnoj situaciji na Kosovu i upozorio da "nasilje nije prihvatljivo", kao i da su diplomatija i dijalog jedini način rešavanja problema.

"Nasilje nije prihvatljivo. Važno je da lideri zemalja Zapadnog Balkana shvate da je za integraciju u Evropsku uniju, pored potrebnih reformi, uslov i rešavanje bilateralnih nesuglasica. Nesuglasice između Kosova i Srbije takođe treba da budu rešene kao uslov za EU ​​integracije", rekao je Mišel grupi novinara u Briselu, prenosi prištinska Koha.

Upitan kako je s jedne strane moguće govoriti o proširenju EU, a sa druge da je region bliži ratu nego integraciji u EU, Mišel je rekao da su EU sa NATO, SAD i partnerima jednoglasni u tome da se "nasilje neće tolerisati".

"Moramo da ubedimo lidere u regionu da se nasilje ne toleriše i da su diplomatija i dijalog jedini način za rešavanje problema. Kada postoje tenzije, to se loše odražava na investicije u regionu i to ide na štetu zemalja regiona", rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je ukazao da će na neformalnom samitu EU u Granadi u petak, kao i na samitu Evropske političke zajednice dan ranije u istom gradu, proširenje EU  biti među glavnim temama.

Izrazio je zadovoljstvo što je njegov predlog da se 2030. godina postavi kao rok dok i EU i zemlje koje teže članstvu ne budu spremne za proširenje i rekao da ostaje pri toj ideji.

"Ovaj rok je ambiciozan, ali i realan", rekao je Mišel i dodao da mu je drago što je od kada ga je pomenuo ovaj rok postao okvir oko koga se sada odvija čitava debata o proširenju EU.

On je rekao da liberalizacija viza za građane Kosova, koja počinje da se primenjuje od 1. januara sledeće godine, predstavlja odluku vidljivu građanima o posvećenosti EU njima.

Što se tiče odluke o Kosovu u procesu proširenja "to će zavisiti od izveštaja Evropske komisije", rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da će se o pitanju proširenja neformalno razgovarati na samitu u Grenadi, ali se konkretne odluke o ovom procesu očekuju na zvaničnom samitu u Briselu u decembru, kada će biti održan i samit EU sa Zapadnim Balkanom.

Pomenuo je moguće odluke za Ukrajinu i Moldaviju, sa kojima bi se moglo odlučiti da se počnu pregovori o članstvu. Spomenuo je i Albaniju i Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, ali ne i Kosovo.

Na pitanje da li se očekuju koraci u vezi sa Kosovom, koje je u decembru prošle godine podnelo zahtev za članstvo u EU, a Savet nije preduzeo nikakve korake, Mišel je rekao da će i to "zavisiti od izveštaja Evropske komisije".

Predsednik Evropskog saveta je takođe podržao predloge da se zemlje uključene u proces proširenja postepeno integrišu u neke politike EU bez čekanja na punopravno članstvo. On je rekao da mu je drago što i za ovu ideju ima sve više podrške lidera EU.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić ne veruje da će Zapadni Balkan ući u EU do 2030. godine
evropska unija, eu

Ministar spoljnih poslova

29.08.2023. 21:50

Dačić ne veruje da će Zapadni Balkan ući u EU do 2030. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Bledu da ne veruje da će Zapadni Balkan postati deo Evropske unije do 2030. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve