Vesti
20.03.2023. 21:26
Beta

Žozep Borel

"Jasno je rečeno da je obaveza Prištine da odmah formira ZSO"

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je u ponedeljak da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

"Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obe strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za obe strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primene", izjavio je Borel nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da je reč o važnoj prekretnici u procesu normalizacije odnosa koja stvara "novi status kvo u dijalogu", prenosi Radio slobodna Evropa.

Borel je izvestio evropske šefove diplomatija o ishodu sastanka lidera Kosova i Srbije, Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Ohridu 18. marta.

On je naglasio je da će EU pratiti proces implementacije svega što je dogovoreno te dodao da postoje hitne stvari koje odmah moraju biti sprovedene, poput formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

"Sporazum mora da se sprovodi prema određenom kalendaru. Ovaj kalendar zahteva da svaka strana uradi svoj deo posla. Ne treba da gradimo kuću od krova, već od hitnih stvari. Postoje stvari koje su veoma hitne", rekao je Borel.

"U (implementacionom) Aneksu je jasno rečeno da se Kosovo odmah angažuje na formiranju Zajednice na Kosovu. Pratićemo način i modalitete na koji način će oni sprovesti ovu obavezu koja je sastavni deo evropskog puta Kosova", rekao je Borel.

Šef evropske diplomatije nije želeo da komentariše izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je dan nakon ohridskog sastanka rekao da neće primeniti delove dogovora koji se odnose na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u Briselu ponovio da će njegova zemlja primeniti samo one delove dogovora koji ne dotiču njene crvene linije.

Srbija i Kosovo su se na sastanku u Ohridu usaglasili o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o tome zašto ništa nije potpisao u Ohridu
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije

19.03.2023. 12:01

Vučić o tome zašto ništa nije potpisao u Ohridu

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da nije potpisao Implementacioni aneks Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz nekoliko razloga, među kojima je i želja da ne pravi međunarodno-pravne sporazume sa Prištinom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve