Vesti
08.04.2024. 20:29
R.E.

Jelisejska palata

Šta su Makron i Vučić poručili u zajedničkom obraćanju

Makron i Vučić
Izvor: REUTERS POOL / SARAH MEYSSONNIER / POOL

Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je u Jelisejskoj palati predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz najviše državne počasti i uz prisustvo Republikanske garde.

Planirano je da dva državnika najpre održe zajedničko obraćanje, a nakon toga će uslediti razgovor u četiri oka, kao i svečana večera koju je u čast predsednika Vučića priredio francuski predsednik.

Makron: Pitanje Kosova je obećanje i zalog za budućnost regiona

Emanuel Makron istakao je da "pitanje Kosova jeste obećanje i zalog za budućnost regiona" i da je to sve sadržano u sporazumu koji je zaključen pre godinu dana.

"Francuska će se postarati da svaki korak tog sporazuma bude ispunjen", rekao je Makron.
 

Naveo je i da je važno da učesnici napada u Banjskoj budu uhapšeni.

"Želim i da Priština ispoštuje svoje obaveze koje je preuzela, kao i da izbori budu ispoštovani sa punim demokratskim legitemitetom, posebno u opštinama sa pretežno srpskim stanovništvom", rekao je predsednik Francuske i naglasio da ceni privrženost Srbije jedinstvu Bosne i Hercegovine. 

"Ne sumnjajte u nameru Evrope da vas primi pod svoje okrilje"

Francuski predsednik Emanuel Makron je u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Vučićem rekao da Srbija mora znati da je njena budućnost u EU.

"Evropska budućnost se gradi u trenucima koji su vrlo izazovni za ljudski rod, ne reba da posumnjate u nameru Evrope da vas primi pod svoje okrilje", rekao je Makron.
makron i Vučić
Izvor: EPA/REUTERS POOL / SARAH MEYSSONNIER / POOL

Naveo je i da neće zabraviti putovanje u Srbiju i istakao da je to nešto što bi želeo da ponovi.

Vučić: "Makron je uvek želeo da čuje naše mišljenje, čak i kada mu se nije dopadalo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što je što je u Jelisejskoj palati i zahvalio predsedniku francuske što je uvek želeo da sasluša srpsku stranu.

“Retki su lideri u Evropi i svetu koji žele nekoga da saslušaju. Makron je želeo da čuje naše mišljenje, makar mu se nije dopadalo uvek, makar mislio suprotno, želeo je da sasluša i čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu i beskrajno mu hvala na tome“, rekao je Vučić.
 

Ipak, rekao je da mora da reaguje na izjavu predsednika Makrona da su obe strane nešto učinile, misleći na Beograd i Prištinu, ukazavši na sve što Priština nije ispunila, a na šta se obavezala.

Ovo je dvadeseti susret dvojice predsednika, a u zvaničnoj poseti Parizu, predsednik Vučić boravi na poziv francuskog predsednika Makrona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta će sve biti teme razgovora Vučića i Makrona
vučić i makron, 8. 4. 2024.

Večeras u Parizu

08.04.2024. 08:40

Šta će sve biti teme razgovora Vučića i Makrona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u nedelju uveče stigao u Pariz, razgovaraće večeras sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a prema njegovim rečima pričaće se o vojnoj industriji, nuklearnoj energiji i veštačkoj inteligenciji (AI).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve