Vesti
08.04.2024. 08:40
Beta

Večeras u Parizu

Šta će sve biti teme razgovora Vučića i Makrona

vučić i makron, 8. 4. 2024.
Izvor: EPA / YOAN VALAT

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u nedelju uveče stigao u Pariz, razgovaraće večeras sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a prema njegovim rečima pričaće se o vojnoj industriji, nuklearnoj energiji i veštačkoj inteligenciji (AI).

Kako je u petak saopštila Jelisejska palata, Vučić će sa Makronom razgovarati oko 20.00 časova, nakon čega je predviđena zajednička izjava i večera.

Francusko predsedništvo navelo je da će Makron i Vučić razgovarati o evropskoj integraciji Srbije i odnosima Beograda i Kosova.

Makron će "ponovo potvrditi svoju privrženost i punu podršku evropskoj integraciji Srbije" i to da "normalizacija odnosa sa Kosovom čini integralni deo procesa pristupanja" EU.

Vučić je subotu uveče, u intervjuu za TV Informer, izjavio da će sa Makronom razgovarati o 14 tema, među kojima su i one o veštačkoj inteligenciji, vojnoj industriji i nuklearnoj energiji.

"Od tih 14 tema tri su vezane za veštačku inteligenciju. Razgovaraćemo i o nuklearnoj energiji. Razgovaraću sa Makronom i o vojnoj industriji, a i on ima pitanja za mene, znam šta će da me pita", rekao je predsednik Srbije, ne precizirajući detalje.
 

Francuski mediji, posebno Figaro i Uest Frans (Ouest France) preneli su saopštenje Makronovog kabineta o poseti Vučića, dok su francuski sajtovi posvećeni vojsci pažnju posvetili jačanju vojne saradnje Srbije sa Erbasom (Airbus), preko održavanja helikoptera H125M i mogućoj zajedničkoj proizvodnji borbenih bespilotnih letelica.

List Opinion je preneo da je Beograd od Erbasa već "kupio helikoptere H125M i transportne avione H125M, rakete zemlja-vazduh Mistral, kao i radare koje proizvodi Tales (Thales)", dodajući da Srbija, koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju,"ima jednu od najvećih armija na Balkanu".

Pomenuti su i borbeni avioni Rafal. Opinion je podsetio da je Vučić ranije nagovestio kupovinu 12 Rafala (Rafale) kompanije Daso (Daussault) i da je prošle godine procenio tu nabavku na oko tri milijarde evra.

Kako su preneli francuski mediji, srpske vojne snage se trenutno oslanjaju na opremu koja potiče iz sovjetske ere, koristeći lovce Mig-29, helikoptere MI-35 kao i ruske tenkove i rakete.

Opinion je dodao da je Srbija "neutralna i nije uvela sankcije Rusiji posle početka invazije na Ukrajinu, iako je osuđuje. Podseća se da je Srbija članica Partnerstva za mir "koje je uspostavio NATO za zemlje koje ne žele da se pridruže Alijansi".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve