Vesti
21.07.2023. 20:05
Beta

SINOS

Zbog čega je sindikat novinara RTV pisao predsedniku Srbije

novinar
Izvor: Shutterstock

Sindikat novinara Srbije (SINOS) saopštio je da je uputio pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga poziva da podnese inicijativu Vladi Srbije, kako bi povećala plate zaposlenih u Javnom servisu Vojvodine (RTV) za 12,5 odsto.

Istovremeno zahteva se rešavanje statusa novinara, angažovanih na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

"Javna medijska ustanova RTV korisnik je kako budžetskih sredstava, tako i javnih sredstava, budući da se delom finansira iz pretplate koju plaćaju građani, a delom iz budžetskih sredstava. Smatramo da je neprihvatljivo stanovište države da RTV nije javno preduzeće i da se povećanje plate zaposlenima u javnom sektoru, ne odnosi i na Javnu medijsku ustanovu osnovanu za teritoriju Vojvodine", navedeno je u pismu.

Dodaje se da je u godinama fiskalne konsolidacije, RTV u potpunosti bila obuhvaćena merama i pravilima koja su važila za sva javna preduzeća u Srbiji, kao što je umanjenje plate za deset odsto. Pismo je potpisao v.d. predsednika SINOS RTV Siniša Otašević. 

SINOS RTV takođe zahteva da se u radni odnos prime kolege koje godinama, a neki i decenijama, rade naizmenično po osnovu različitih ugovora - delom po osnovu ugovora o radu, a delom po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova.

U pismu se navodi da se SINOS RTV tim povodom poslednjih meseci tri puta obraćao predsednici Vlade Srbije (27. aprila, 24. maja i 13. jula), ali odgovor nije dobio.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve