Vesti
23.12.2021. 11:48
Tanjug

"Povucite 5 predloga"

Sindikat obrazovanja Branku Ružiću: "Nedopustivo je da nas ne konsultujete"

matematika, geometrija, škola
Izvor: Shutterstock

Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je od od ministra prosvete Branka Ružića i Ministarstva prosvete da iz skupštinske procedure povuku predloge izmena i dopuna pet zakona iz oblasti obrazovanja, koji su, kako navode, dati na usvajanje, a da pritom taj sindikat niti je obavešten, niti je traženo njegovo mišljenje.

To se odnosi na izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o prosvetnoj inspekciji.

''Već duže vreme Sindikat obrazovanja Srbije traži od resornog ministarstva uspostavljanje socijalnog dijaloga po svim važnim pitanjima iz oblasti obrazovanja, ali očigledno ne postoji volja da se kroz pregovore Ministarstvo upozna sa stavovima i predlozima sindikata za rešavanje ključnih problema, koji se iz dana u dan uvećavaju'', navodi se u saopštenju Sindikata obrazovanja.

Nedopustivo je, kako navode iz Sindikata, da se predlažu izmene i dopune zakona iz oblasti obrazovanja koje se direktno odnose na radni položaj zaposlenih, bez javne rasprave i bez učešća sindikata.

''Posebno ukazujemo na izmenu člana 31. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kojom se propisuje organizacija obrazovno - vaspitnog rada sa dopunom istog da 'obrazovno-vaspitni rad, od petog do osmog razreda, može da se organizuje i u kombinovanom odeljenju'“, dodaje se u saopštenju.

Kako dalje navode iz Sindikata, ''spajanje“ dva, tri ili četiri razreda u kombinovano odeljenje, zbog uzrasta učenika, prirode planova i programa nastave i učenja, koji se realizuju, nesumnjivo će negativno uticati na kvalitet nastave, a time ni osnovna škola neće moći da ispuni svoj zadatak, dat u članu 9. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a posebno će izazvati ogroman broj tehnoloških viškova.

Zbog svega navedenog, od ministra prosvete i Ministarstva iz Sindikata traže da povuku navedene predloge izmena i dopuna zakona iz skupštinske procedure, dok se sindikati o njima ne izjasne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vrlo konkretni zahtevi prosvetnih radnika Srbije
škola, đaci

Protest

04.11.2021. 15:45

Vrlo konkretni zahtevi prosvetnih radnika Srbije

​​​​​​​Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) okupili su se ispred Vlade kako bi još jednom ukazali na, kako kažu, višegodišnju borbu za pravedne platne razrede.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve