Vesti
14.02.2024. 18:08
Beta

Aktuelno

Sindikat prosvetnih radnika Srbije o novom Pravilniku za ocenjivanje učenika

škola, đaci, nastava
Izvor: Shutterstock / Oksana Kuzmina

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) zatražio je da se stavi van snage novi Pravilnik o ocenjivanju u osnovnoj školi u delu koji predviđa da je za podnošenje prijave protiv nastavnika potrebna saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja.

 

"Takav pravilnik destimuliše roditelje da eventualne probleme rešavaju putem komunikacije s nastavnicima i upućuje ih na pravljenje grupe za pritisak na nastavno osoblje. U praksi to znači mogućnost organizovane hajke na pojedine nastavnike, dok će individualni problemi učenika ostati nerešeni", stoji u saopštenju.

Dodaje se da objektivno postojanje i veličinu problema u nastavnom procesu ne određuje broj nezadovoljnih roditelja, te da to ne može biti ni kriterijum za pokretanje postupka utvrđivanja eventualne odgovornosti nastavnika.

"Svakom problemu i svakoj primedbi se mora pristupiti s jednakom pažnjom, u postupcima koji ne zahtevaju kvalifikovanu većinu da bi bili pokrenuti", naveo je NSPRS.

Potpredsednik NSPRS Nikola Ćurčin ocenio je da je novi pravilnik "još jedna greška u nizu Ministarstva prosvete", navodi se u saopštenju.

Dodao je da država ne može da obezbedi pristojno plaćanje ljudi u prosveti, ne može učenicima da obezbedi dobre profesore, ali može da podstiče hajke i tako skida sa sebe odgovornost za bilo koji problem u školama.

Prema njegovim rečima, takozvani reprezentativni sindikati iskorišćeni su da daju legitimitet tom rešenju, "a morali su ranije da reaguju i da ne dozvole da se ovo desi".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Objavljeni novi pravilnici o ocenjivanju đaka, evo šta piše u njima
škola, dnevnik

Ministarstvo prosvete

13.02.2024. 14:45

Objavljeni novi pravilnici o ocenjivanju đaka, evo šta piše u njima

Ministarstvo prosvete je saopštilo da su objavljeni novi pravilnici o ocenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama, kao i Pravilnik o društveno-korisnom radu, odnosno humanitarnom radu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve