Vesti
04.09.2023. 13:20
Beta

Više novca za lečenje

Siniša Mali o rebalansu budžeta

dinari, novac, pare
Izvor: Shutterstock

Rebalans budžeta Srbije, o kome će seu utorak raspravljati u Skupštin Srbije, je pozitivan i razvojan, usmeren na povećanje plata, penzija i životnog standarda građana, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

"Imamo veće prihode od planiranih za 60,6 milijardi dinara, a deficit smo uspeli da smanjimo sa planiranih 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 2,8 odsto. Najvažnije je gde ćemo potrošiti taj novac, a prvenstveno će biti usmeren na povećanje plata i penzija", rekao je Mali za RTS.
 
Kao jednu od najvažnijih stavki rebalansa, Mali je naveo da će biti više novca za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu, i to dodatnih 3,9 milijardi dinara, koliko predviđa rebelans budžeta.

Istakao je da se, osim povećanja plata i penzija, rebalansom obezbeđuje novac i za povećana davanja poljoprivrednicima.

"Povećavamo subvencije po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara. Ova dodatna sredstva znače da će čak sedam odsto budžeta biti usmereno ka poljoprivredi", rekao je on.

Mali je podsetio da su početkom prošle godine penzije povećane prvo 5,5 odsto, potom još devet odsto u novembru i 12,1 odsto u januaru. Sledi, kako je rekao, vanredno povećanje od 5,5 odsto i još jedno od 14,8 odsto u januaru.

Plate će, kako je rekao, u septembru porasti 5,5 odsto u prosveti, medicinskim sestrama, kao i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, nakon što su povećane za 12,5 odsto u januaru.

"Sa planiranih 10 odsto povećanja od janura 2024. godine, to je za preko 208.000 zaposlenih. Za ostale zaposlene u javnom sektoru, sledi 10 odsto povećanje plata u januaru", rekao je Mali.

Dodao je da će 7,2 odsto BDP-a biti usmereno ka kapitalnim investicijama.

"Ne stajemo sa razvojnim projektima. Od Dunavske magistrale, EKSPO-a, Beogradskog metroa, škola, bolnica, sve radimo što je neophodno kako bi se kvalitet života podigao i kako bismo održali ekonomski rast", rekao je Mali.

Za penzionersku karticu koja, kako je rekao, donosi brojne popuste, do sada se prijavilo 786.000 penzionera. 

Minimalna zarada za 2024. godinu će, prema njegovim rečima, po pedlogu Vlade Srbije biti povećana 17,8 odsto, na 47.154 dinara, što je, kako je rekao, najveće povećanje do sada.

"Za ovu godinu smo povećali minimalnu zaradu za 14,3 odsto, a u proseku inflacija će iznositi 12,5 odsto. I za sledeću godinu uzimamo u obzir stepen rasta BDP-a, produktivnost, zaposlenost i tako dalje, čime dolazimo do novog iznosa", rekao je Mali.

On je istakao da u poslednjih deset godina u Srbiji ima pola miliona zaposlenih više, te da u ovom trenutku ima 2.308.000 zaposlenih koji plaćaju poreze i doprinose u odnosu na nekadašnjih 1.800.000.

"Pre deset godina minimalna zarada je iznosila oko 15.700 dinara i imali smo 25,9 odsto nezaposlenih, odnosno svaki četvrti je bio nezaposlen. Sada nam dalje raste minimalna zarada, ali se trudimo da stimulišemo one iz sive zone da pređu u belu zonu", rekao je Mali.

Dodao je da u "ovim teškim uslovima nije jednostavno voditi ekonomsku politiku, te da Srbija održava i javni dug na 50,8 odsto udela u BDP-u".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Znate li šta je šrinkflacija? E, pa osećate to svaki dan
Prodavnica

"Manje za iste pare"

01.09.2023. 16:39

Znate li šta je šrinkflacija? E, pa osećate to svaki dan

Pekari na Balkanu peku u kriznim vremenima sve manje vekne hleba, a manje za iste pare je najbolji opis trenda prikrivanja poskupljenja tako što se smanjuje količina proizvoda i pakovanje, ali ne i cena, piše nemački list "Štutgarter cajtung" (Stuttgarter Zeitung).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve