Vesti
30.10.2023. 14:55
Beta

Nuklearna bezbednost

Najmodernija oprema stigla u Srbiju

radioaktivno.jpg

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je u ponedeljak da je u Srbiju stigao sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, koji se sastoji od 33 merne stanice i u toku su pripreme za njegovo postavljanje.

Iz Direktorata su istakli da su sistem i merne stanice donacija Evropske komisije, koja je realizovana kroz projekat za unapređenje sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, u kojem Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije učestvuje od 2021. godine.

"Imajući u vidu da zemlje u okruženju poseduju aktivne nuklearne elektrane, kao i da je započeta i izgradnja novih nuklearnih reaktora u Mađarskoj, instalacijom novog sistema biće unapređen i sistem obaveštavanja o nuklearnom ili radiološkom akcidentu", naveli su u saopštenju iz Direktorata.

Dodali su da će ove 33 merne stanice biti raspoređene tako da poboljšaju pokrivenost cele teritorije Srbije u skladu sa postojećim rizicima.

"Postavljanje novih stanica će poboljšati mehanizam za pravovremeno donošenje odgovarajućih mera za zaštitu stanovništva i životne sredine, od štetnog uticaja jonizujućeg zračenja", naglasili su iz Direktorata.

Istakli su da je postojeći sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, u nadležnosti Direktorata, uspostavljen 2007. godine i do sada ga je činila mreža od devet mernih stanica.

"U skladu sa Zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti Direktorat između ostalog, prati nivo radioaktivnosti, njegove promene, procenjuje njegov uticaj na stanovništvo i životnu sredinu i daje uputstva o primeni odgovarajućih mera. Deo sistema za praćenje nivoa radioaktivnosti čini i mreža mernih stanica – detektora za automatsko merenje radioaktivnosti u životnoj sredini, odnosno sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident", rekli su u saopštenju.

Zaključili su da će nakon instalacije novog sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident Srbija imati pokrivenu teritoriju zemlje najmodernijom opremom ovog tipa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta to Iran krije u svom nuklearnom programu
nuklearna fuzija, nuklearna energija

Zabrinutost

16.09.2023. 23:20

Šta to Iran krije u svom nuklearnom programu

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) oštro je kritikovala Iran jer je zabranio nekim od njihovih najiskusnijih inspektora da nadgledaju nuklearni program te zemlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve