Vesti
12.02.2021. 20:43
R. E / Tanjug

"Situacija se pogoršava, razmišlja se o zaoštravanju mera"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji postepeno i ''uporno'' pogoršava i da je rizik od zaražavanja pojačan u vreme praznika zbog čega je apelovao na građanje da se pridržavaju mera, a posebno oni koji će praznike provesti u zimovalištima.

Kon je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba rekao da je porast broja zaraženih posledica lepog vremena pre desetak dana i naglasio da nema govora o popuštanju mera, kao i da se razmišlja o zaoštravanju, ali da za sada nema jasnih i dovoljnih podataka da bi se insistiralo na tome.

Povezane vesti - STEVANOVIĆ: Očekuje se porast broja obolelih posle praznika

''Videćemo šta će biti zaoštravanje. Jasno je da ćemo posledice ponašanja tokom praznika videti tek kasnije'', rekao je Kon.

Na konstataciju da Krizni štab upozorava na opasnost od sisrenja zaraze tokom praznika, a da se danas otvara gondola na Kopaniku i pitanje da li će ako posle praznika skoči broj zaraženih, ogdovornost biti na građanima, Kroznom štabu ili vladi, Kon je rekao da otvaranje gondole ne bi posebno komentarisao, a da ćemo za eventualno pogoršanje situacije svi zajedno biti odgovorni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ mn

''Ne znam čemu služi to pitanje, apel je da se poštuju mere i na poslednjem sastanku Kriznog štaba odlučeno je da nema govora o njihovom popuštanju'', rekao e Kon.

Dodao je da je pojačan inspekcijski nadzor u zimovalištima i da su to mesta pojačanog rizika za zaražavanje.

On je naveo da je u jednoj beogradskoj opštini od 863 pozitivnih slučajeva, u periodu od 18.januara do 5.februara, 79 zaraženih bilo je na zimovanju.

Povezane vesti - TIODOROVIĆ: Ako brojke ne padnu, skratićemo radno vreme

Ponovio je da oni koji su primili prvu dozu vakcine nije zaštićen i da su ispitivanja pokazala da svega oko 50 odsto vakcinisanioh posle prve doze stekne određeni imunitet, ali da posle druge doze nivo antitela značajno veći.

''Svi se osete zaštićeno posle prve doze, a to je teška varka i sve čescće se javlja zaražavanje kod onih koji su primili prvu dozu'', rekao je Kon.

"Britanski soj virusa verovatno prisutniji nego što znamo"

Britanski soj virusa korona verovatno je prisutniji nego što znamo, poručio je epidemiolog Predrag Kon, uz objašnje da Srbija nema kapacitete za sekvenciranje.

"Upravo ono što se dešava u Vranju može da ukaže da je britanski soj verovatno prisutniji nego što znamo", poručio je Kon.

U Vranju je evidentiran porast broja obolelih od kovida, te se sada taj grad posmatra kao žarište korona virusa u našoj zemlji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve