SKOT OCENJUJE: Nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo

SKOT OCENJUJE: Nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo

Foto: Predsedništvo Srbije


Za kosovski problem mora se postići rešenje, kako bi Srbi i Albanci mogli živeti zajedno, jer nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, ocenjuje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i ističe i činjenicu da 95 odsto stanovnika Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije.

“Nažalost, pregovori su bez pomaka poslednjih godinu dana, zbog uvedenih taksi, a sada i zbog izbora na Kosovu. To je žalosno. Potrebno je iznaći načina da obe strane krenu napred i da pregovaraju”, ocenjuje Skot u intervjuu za frankfurtske “Vesti”.

Zbog toga će, kaže, Amerika podržati sledeću vladu Kosova, kako bi započeli razgovori, jer obe strane moraju da se sastanu i nađu teška rešenja, koja neće biti laka ni Srbima, ni Albancima

“Ali, mora se postići neko rešenje kako bi se živelo zajedno. Nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, a činjenica je da 95 odsto žitelja Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije. Činjenica je i da Srbi ne žele da 25 posto njenog stanovništva budu Albanci. To su činjenice”, kaže Skot.

Pročitajte još – “MISLIM DA SMO BILI JASNI” Skot: Činimo sve što možemo da se ukinu takse

Na pitanje da li je izvodljivo i pod kojim uslovom da Amerika preispita svoje priznanje Kosova, rekao je da sumnja da će se to desiti.

“Mi podržavamo nezavisnost i suverenitet Kosova i mislim da je to nepovratan proces. Srbi to i dalje ne prihvataju, ali na kraju mora doći do normalizacije odnosa jer je to u interesu obe strane”, naglasio je američki diplomata.

Kajl Skot

On je, na pitanje, pošto se pominje više mogućih scenarija – od razmene teritorija do “zamrznutog konflikta”- šta je najbolja opcija, istakao da bi najbolje bilo da Amerika ne preporučuje dvema stranama šta je najbolje, već da Srbi i Albanci nađu svoje rešenje.

Što se uloge SAD tiče, kaže da Amerika i dalje podržava vođstvo Evropske unije, ali činjenica je da ni Evropa to ne može da reši.

“Pitanje Kosova mogu da reše samo lideri Kosova i Srbije i jedini način za to je da se vrate u pregovore”, podvukao je Skot i dodao da će SAD biti tu da pomognu, sugerišu, ali – ništa drugo.

“90-te nisu alfa i omega odnosa SAD i Srbije”

Ambasador SAD u Srbiji takođe ocenjuje da je velika greška smatrati da su 90-te alfa i omega odnosa Srbije i SAD.

“I današnje obeležavanje 75. godišnjice od najveće operacije spasavanja savezničkih pilota tokom Drugog svetskog rata u Pranjanima važan je znak da američko i srpsko savezništvo traje mnogo više godina, nego problemi i nerazumevanje”, rekao je Skot u intervjuu za frankfurtske “Vesti.

Povezane vesti – VUČIĆ SAD-U: Zašto ste žrtvovali najlojalnijeg saveznika?

Upitan čija greška je što su se ta istorijska fakta do sada zanemarivala, kazao je da su obe strane krive za to, ali da je ponosan što smo ipak u prilici da radmo na tome da se sećamo i tog događaja, ali i drugih činjenica koje nas povezuju i u Drugom svetskom ratu, ali i kada smo bili saveznici u Prvom svetskom ratu, baš kao i tokom perioda komunizma kada Amerika nije zaboravila narod sa ovih prostora i takođe ga je pomagala.

“Sve su to koraci u našoj istoriji i pravi primeri za sve one koji smatraju da su 1999. zapravo alfa i omega naših odnosa. To je velika greška”, rekao je američki diplomata.

“Prisetimo se samo neprijateljstva Nemačke i Francuske, a da su ove zemlje veoma brzo ušle zajedno u Evropsku zajednicu. Sličan primer možemo da izvučemo i iz odnosa SAD i Japana, ali i mnogih drugih zemalja u svetu. To treba da shvate i narodi sa Balkana i da više ne gledaju u prošlost, već isključivo u budućnost », rekao je on.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar