Vesti
24.07.2021. 13:00
Rade Jerinić

Uzburkani duhovi regiona

Skretanje teme

Aleksandar Vulin
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

Nakon famozne izjave Aleksandra Vulina o tzv. srpskom svetu, odnosno o položaju Srba koji žive van granica Srbije, iz regiona stižu optužbe o stvaranju neke nove Velike Srbije.

"Zadatak ove generacije političara jeste stvaranje srpskog sveta. Zadatak ove generacije političara jeste da objedini Srbe gde god oni budu živeli. Jer narod koji ima iskustvo jasenovačkog genocida, narod koji ima iskustvo ʼOlujeʼ, narod koji ima iskustvo martovskog pogroma nema pravo da svoju sudbinu preda drugima u ruke, da o njihovoj deci odlučuju drugi, da im drugi daju imena. Da im drugi određuju u šta će verovati, da ih drugi puštaju tamo gde su nam pretke spuštali“, izjavio je, između ostalog, u govoru pred svojim pristalicama lider Pokreta socijalista i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ova njegova izjava ponovo je uzburkala duhove u regionu, najviše u Bosni i Hercegovini, odakle su neki odmah prepoznali obrise Velike Srbije, ratova, genocida...

"Svi kreatori te velikodržavne politike trebaju uvijek imati na umu dvije stvari kada je u BiH u pitanju – kako su završili oni koji su takve politike zagovarali u prošlosti. U Hagu i na smetljištu historije. Neka dobro znaju da mi više nikada sebe nećemo dovesti u poziciju da budemo iznenađeni“, rekao je Šefik Džaferović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Reagujući na izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o "ujedinjenju srpskog sveta“, Džaferović je istakao kako su "zagovornici te nakaradne, fašistoidne ideje mnogo slabiji, a BiH mnogo jača“.

Naravno, priliku da politički poentira i da u čitavu igru, kao najveći politički čip na ovim prostorima, uvuče predsednika Srbije nije propustio Bakir Izetbegović.

"Srpski svet“ je drugo ime za "Veliku Srbiju“, rekao je u Kozarcu kraj Prijedora nakon kolektivne dženaze i ukopa 12 žrtava predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dodao da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje da ne dopušta takve izjave srpskih zvaničnika.

Naveo je i kako od predsednika Srbije očekuje da "ne šuti dok se izgovaraju takve stvari“.

"Očekujemo od predsjednika Vučića da ne dopušta takve stvari i da ne šuti dok se izgovaraju. Koga su zmije ujedale, on se i guštera boji“, naveo je Izetbegović.

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković poručila je da očekuje da se Vučić odmah ogradi od Vulinovih izjava.

Ukoliko to ne učini, smatra Turković, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima za cilj pripojiti delove Bosne i Hercegovine Srbiji.

I tako je odjednom tema postao predsednik Srbije i Srbija, i nijednog momenta više tema nije bila da li je to što je izrekao Aleksandar Vulin tačno ili nije. Kao što nije tema da li Srbi koji žive van granica Srbije imaju bilo kakva prava u odnosu na svoju matičnu zemlju. Podsetimo, to pravo Srbija ne osporava nijednoj nacionalnoj zajednici u Srbiji.

Komentarišući kritike upućene iz zemlje i regiona ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu zbog izjave o stvaranju „srpskog sveta“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da nije u pitanju hajka na Vulina, već na Srbiju.

Vučić rekao je da je zvanična državna politika ona koja govori da su granice Srbije nepovredive, a da se Beograd ne bavi tuđim granicama.

„Svaki put kažu to su Vučić i Srbija jer moraju u Srbiji da nađu krivca za sve. Zato je važno da ljudi znaju šta je zvanična politika Srbije, to je ona koja govori da su granice Srbije nepovredive, a tuđe granice nas ne zanimaju. Moramo da čuvamo svoje i da na jasan i nedvosmislen način pokažemo šta je naša politika“, rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Međunarodna komisija o Srebrenici: Genocida nije bilo
srebrenica, 10. 7. 2021.

Ratni zločin, ne genocid

23.07.2021. 10:53

Međunarodna komisija o Srebrenici: Genocida nije bilo

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve