Vesti
10.03.2023. 13:05
Rade Jerinić

Pravda je zaista spora

Da li će biti razrešena najveća misterija ubistva Slavka Ćuruvije?

Pištolj, ubistvo, ubica
Izvor: Shutterstock

Sudsko razrešenje ubistva Slavka Ćuruvije započeto u januaru 2014. kada je svoja saznanja o ovom zločinu Tužilaštvu za organizovani kriminal ponudio Milorad Ulemek Legija, devet godina kasnije vratilo se na početnu tačku.

Ulemek, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije, ponovo je saslušan i to pred Većem Apelacionog suda, koje treba da donese konačnu presudu u postupku koji se zbog ubistva Ćuruvije vodi protiv četvorice okrivljenih pripadnika nekadašnjeg RDB-a. On je ostao je pri ranije datom iskazu, ali je to, uprkos dodatnim pitanjima sudije, bilo sve što se čulo od njega. 

Radomir Marković, nekadašnji prvi čovek RDB-a, i trojica njegovih saradnika Milan Radonjić, Ratko Romić i odbegli Miroslav Kurak osuđeni su u ponovljenom, prvostepenom postupku na ukupno sto godina zatvora. Sada je po žalbama tužioca, ali i okrivljenih pred drugostepenim Apelacionim većem ponovo otvoren glavni pretres

Glavna kontroverza postupka je razlika između optužnice i donete presude.

Naime, prema optužnici Marković i Radonjić terete se kao nalogodavac i organizator ubistva, Romić i Kurak kao neposredni izvršioci. Romić kao osoba koja je kobnog 11. aprila 1999. u haustoru zgrade u Svetogorskoj drškom pištolja udarila Branku Prpu u glavu, Kurak kao neposredni ubica Slavka Ćuruvije. Osoba koja je ispalila smrtonosne hice.

Prvom prvostepenom presudom sva četvorica oglašena su krivim, ali je kao neposredni izvršilac zločina označena peta, i to nepoznata osoba. Presuda je time prekoračena u odnosu na optužnicu pa je to bio razlog za njeno ukidanje i vraćanje postupka na ponovno odlučivanje.

Odlukom Apelacionog suda i u drugom ponovljenom postupku, ista presuda. Krivi su i osuđeni. Marković i Radonjić na po 30 godina zatvora, Romić i odbegli Kurak na po 20. I ponovo je peta NN osoba označena kao izvršilac ubistva. 

A onda je u ponedeljak 6. marta, pred Apelacionim sudom počelo konačno razrešenje slučaja koji od 1999. čeka i rasplet i pravdu. Kaznu za počinioce, ali i dokaze, pre kazne, koja će ovog puta biti pravosnažna.

Tako je glavni pretres i otvoren izvođenjem dokaza neophodnih za donošenje presude – ponovnim saslušanjem glavnih učesnika postupka – svedoka ubistva Branke Prpe i okrivljenog Radomira Markovića, a zatim saslušanjem svedoka tužilaštva – Milorada Ulemeka Legije i osuđenih pripadnika "zemunskog klana“, braće Aleksandra i Miloša Simovića. Marković, Ulemek i braća Simović u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici gde je održan pretres Apelacije dovedeni su iz požarevačke Zabele, gde svi služe odranije izrečene kazne.

A dugo čekano saslušanje u ovom postupku završilo se mnogo brže nego što se očekivalo.

Marković je tvrdio da nije kriv, Branka Prpa da nijedan od okrivljenih nije pucao u Ćuruviju, Ulemek da ostaje pri ranije datom iskazu, Miloš Simović je povukao ranije dat iskaz, dok je Aleksandar Simović ostao pri stavu da ne odgovara na pitanja.

Glavni dokaz čekao se od Ulemeka, čije je ranije svedočenje, tačnije iz januara 2014, i dovelo do pokretanja postupka za ubistvo Ćuruvije. Ulemek je tada iz požarevačke Zabele, gde služi 40-godišnju zatvorsku kaznu izrečenu u četiri postupka (za ubistvo premijera Zorana Đinđića, četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, ubistvo Ivana Stambolića i seriju mafijaških zločina „zemunskog klana“), tužilaštvu ponudio svoja saznanja o ubistvu Ćuruvije. Na osnovu njegovog svedočenja je 2015. i podignuta optužnica. 

U izjavi tužilaštvu, Ulemek je ispričao da ga je krajem marta 1999. godine, dok je sa jedinicom bio na Kosovu, pozvao načelnik RDB-a Radomir Marković u Beograd, i na sastanku mu rekao da je potrebno da se "ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države“. 

Ulemek je tada, kako tvrdi, naređenje odbio, zbog angažovanja jedinice u vreme NATO bombardovanja. Da izvrši zadatak, javio se nekoliko nedelja kasnije, ali mu je tada rečeno da je zadatak izvršen. Koji zadatak i ko ga je izvršio, Ulemek je, tvrdi, saznao 2000. godine, kada je rat već bio završen. Na sastanku sa načelnikom Markovićem tada je bio zbog jedne planirane akcije hapšenja. Pitao je ko će od strane službe voditi akciju, a Marković mu je odgovorio: "Oni Radonjini, što su ubili Ćuruviju.“ Kada je izašao u hodnik, Legija je, kako je tvrdio, ugledao Romića i Kuraka.

Međutim, na suđenju 2016. godine, kada je trebalo da ponovi iskaz ranije dat tužilaštvu, Ulemek je priču "prepolovio“. Ponovio je samo razgovor u kom je Marković označio Romića i Kuraka kao Ćuruvijine ubice. O ostalim delovima iskaza nije želeo da govori, pozivajući se na pravo da ne govori o činjenicama koje bi ga mogle izložiti krivičnom gonjenju. Ipak, najvažnije, rekao je da u potpunosti ostaje pri iskazu koji je dao u istrazi. 

I sada je učinio isto. 

"Sve što mogu da izjavim je da nemam ništa da dodam ili oduzmem od onoga što sam već svedočio za ovaj predmet i to je sve što imam da izjavim. Nemam neposredna saznanja“, svedočio je u sredu Ulemek obučen u zatvorsko odelo.

Sudija je bila uporna sa pitanjima. Ulemek još uporniji da ne kaže ništa više.  

Sudija: "Ostajete li pri onome što ste rekli tužiocu u istrazi?“

Ulemek: "Kao što sam rekao, nemam šta da dodam, niti da oduzmem.“

Sudija: "Da li je došlo do susreta između vas i Radomira Markovića, da li vam je predložio da likvidirate neko lice koje ugrožava DB?“

Ulemek: "Nemam šta da oduzmem ni da dodam, sve što sam rekao stoji u zapisniku.“

Sudija: "Da li ste kasnije od njega saznali da su kao navigatori određeni Radonjini koji su ubili Ćuruviju?“

Ulemek: "Ostajem pri svemu što sam rekao na prošlom svedočenju.“

Sudija: "Da li ste vi angažovali nekoga da ubiju Kuraka i Romića?“

Ulemek: "Ostajem pri svemu što sam ranije rekao.“

Reagovao je i tužilac postavljajući Ulemeku pitanje da li i dalje stoje okolnosti o njegovoj i ugroženosti njegove porodice. 

"Ranije je bilo pretnji, ali one nisu uticale na moje svedočenje. Pretnji je bilo pred moje svedočenje“, odgovorio je Ulemek tužiocu, a zatim ponovio da nema neposredne dokaze da su Romić i Kurak ubili Ćuruviju, a da je o posrednim dokazima već govorio.

Ništa rečitiji od Ulemeka nisu bili ni braća Simović. Miloš Simović rekao je da je u ovom postupku svedočio davno i da sada jedino može da kaže da "ne ostaje pri tim iskazima“. Aleksandar Simović, koji je sledeći izveden za govornicu za svedoke, samo je rekao da ne želi da odgovara na pitanja i da je to njegov lični stav. 

Optuženi Radomir Marković koji se odranije nalazi u zatvoru gde služi kaznu od 40 godina zatvora zbog zločina na Ibarskoj magistrali, atentata na Vuka Draškovića u Budvi i ubistva Stambolića, odbranu je bazirao na tvrdnji da su saznanja Ulemeka, kao glavnog svedoka tužilaštva – posredna, i to na bazi "uličnog ogovaranja“. 

"Mi smo ovde imali izjašnjavanje 96 ili 98 svedoka, koje je predložio tužilac, i svi su rekli da nemaju neposrednih saznanja u vezi Ćuruvijinog ubistva, već da to znaju iz medija ili su od nekog čuli. Tako da se tužilac oslonio na svedoka Milorada Ulemeka, koga je proglasio kapitalnim svedokom, a i on je izjavio da ne zna ko je ubio Ćuruviju i da nema neposredna saznanja, već neko svoje mišljenje o svemu tome na osnovu uličnog ogovaranja. Na osnovu njegovog svedočenja je podignuta optužnica. A jedini svedok Branka Prpa, očevidac, njenu izjavu je tužilac nekoliko puta pokušao da diskvalifikuje“, rekao je Marković prvog dana glavnog pretresa. 

Branka Prpa, jedini svedok ubistva, navela je da ostaje pri svemu što je ranije izjavila, a zatim je odgovarajući na pitanja sudije ponovo prepričala detalje zločina, ali i svoje "prepoznavanje“ osumnjičenog. I dalje tvrdi da Miroslav Kurak – nije ubica.

"Čoveka koji je pucao u Slavka sam sa 60 odsto sigurnosti prepoznala na umrlici objavljenoj u decembru 2000. godine. Godinu i devet meseci posle ubistva Slavka su me pozvali u policiju da mi pokažu fotografije mogućih osumnjičenih. Tada sam prvi put videla tu sliku. Ta osoba je bila nagnuta nada mnom sa pištoljem. Imao je ’bejbi fejs’, bez posebnih ličnih karakteristika. Nosio je crnu kapu. Imao je crne oči i izrazito je bio bled. Bio je apsolutno miran, hladnokrvan, bez ikakve treme, bez ijednog treptaja. Taj drugi čovek koji je ponuđen kao izvršilac, zato sam rekla da to ne može biti taj, jer ima izrazite crte lica, a to je Miroslav Kurak“, svedočila je Prpa.

Romić: Svedoci su lagali o pretnjama
 
Optuženi Ratko Romić javio se za reč posle saslušanja svih svedoka. Govorio je o proveri navodnih pretnji svedocima. 
 
"Kada su ovi svedoci 2016. izneli da im se preti vezano za ovaj slučaj, tužilaštvo je navelo da će se proveriti te tvrdnje. Tužilaštvo je naložilo MUP-u i Ministarstvu pravde da se to proveri. BIA je dostavila izveštaj 1. decembra 2016, kao i MUP i Ministarstvo pravde. Iz njihovih izveštaja je očigledno da su tužilački svedoci slagali na sudu da im se preti da ne svedoče u ovom postupku, naročito da optuženi u ovom postupku nisu pretili“, rekao je Romić.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve