Vesti
10.02.2024. 07:00
M.P.

Aktuelno

Slučaj Miloš Biković: Kultura otkazivanja

Miloš Biković
Izvor: ATAIMAGES / A.H.

Ove strane “Ekspresa“ rezervisane su za kulturu, komentarisanje aktuelnih filmskih ili pozorišnih naslova, kao i za druge bitne teme iz sveta filma i muzike... Međutim, u ovom broju smo primorani da se bavimo (polu)političkom temom.

Prirodan izbor ovonedeljne teme bila je epizoda HBO i Miloš Biković, koja je najkulturnije rečeno sramna i krajnje bespotrebna. Ovaj slučaj, nažalost, još jednom nas je uverio da malo toga u današnjem svetu nema veze sa politikom, čak i kada su teme izvorno povezane sa kulturom ili sportom.

Kao što je već poznato, početkom januara ove godine pojavila se informacija da će Miloš Biković glumiti u novoj, trećoj, sezoni popularne serije “White Lotus“, koja je posebno obradovala domaće fanove serije.

Bila je to vest koja je u prvom trenutku izgledala kao win-win situacija, ne samo za fanove “White Lotus“-a, već i za Bikovića koji bi posle Rusije napravio još jedan korak ka izgradnji svetske karijere, ali i za sam HBO koji bi, posle serija “Znam kako dišeš“ i “Deca zla“, na još jedan način zaveo publiku sa ovih prostora.

Sve je izgledalo idealno, dok politika nije umešala prste.

“Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni HBO-a ’Belog lotosa’. HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo? – glasila je objava Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine na društvenoj mreži X koja je bila okidač za odluku da Miloš Biković ipak izgubi ulogu u popularnoj seriji jer je HBO odlučio da ga zameni drugim glumcem.

Sve bi imalo smisla da je Biković bilo kog trenutka zaista podržao genocid ili bilo kakav vid nasilja, međutim nije… U tonu umetnika, a ne političara Biković je na kraju prokomentarisao odluku HBO-a da ga zamene drugim glumcem.

“Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti. Počastvovan sam što sam izabran da budem deo White Lotus-a, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet.

 Želim da zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni, poručio je Miloš Biković posredstvom društvenih mreža.

Ispostavlja se da je Bikovićeva najveća greška što uspešno gradi karijeru u Rusiji u kojoj je tumačio brojne uloge i glumio u najgledanijim filmovima i serijama. Činjenica jeste da je 2018. dobio orden od Vladimira Putina, ali to ga i dalje ne svrstava ni na jednu od zaraćenih strana.

Kada se sve sabere, odluka HBO-a nema nikakve veze sa umetnošću, već je isključivo politička. Ova bespotrebna fama između čuvene kompanije i srpskog glumca nije ništa drugo nego demonstracija rata Rusije i Ukrajine samo na mikronivou, gde je srpski glumac kolateralna šteta.

HBO je suviše veliki da bi bilo ko mogao da poveruje da mu je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine otvorilo oči u pogledu toga kakvog glumca angažuju. Jedna takva produkcija je sigurno upoznata sa likom i delom Miloša Bikovića, kao i njegovim stavovima... Znali su koga angažuju i nisu ih ukrajinski političari uverili u suprotno. Zbog toga je stvar još tragičnija i višeslojna. HBO je ovom prilikom išao linijom manjeg otpora jer u vreme Cancel kulture (kulture otkazivanja) nije želeo da se suočava sa mogućim protestima i bojkotom. Bilo im je lakše da ga zamene glumcem koji sa sobom ne nosi takvu vrstu problematike. Sa druge strane, istini za volju, nije Biković toliko veliko ime da bi im se isplatio rizik sa temom koja je brzo postala svetska.

Ovaj slučaj je još jedan dokaz opasnog vremena u kojem živimo i u kojem politika preti da uništi i ono malo čistote i naivnosti na kojima kultura koliko-toliko još uvek počiva. Umetnost je bar kroz vekove bila sinonim slobode i tako bi trebalo da ostane.

Najbolji zaključak na pomenutu temu dao je Goran Bogdan koji je nedavno komentarisao slučaj u koji je upleten njegov kolega.

“Ako ćemo u borbi za dobro koristiti alate zla, suditi pre nego se dokaže da je kriv, tanka je granica između žrtve i krvnika, rekao je popularni glumac za “Danas.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve