Vesti
05.05.2020. 23:44
Tanjug

"SMANJITE TENZIJE" Borel: Izbori važni, bojkot nije realan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da Brisel sa posebnom zabrinutošću gleda na politički pluralizam u Srbiji i poziva sve političke aktere da smanje tenzije i izgrade međusobno konstruktivan dijalog, jer su, kaže, ovi izbori naročito važni za Srbiju.

Borel takođe poručuje da bojkot nije realna opcija.

"Mi smatramo da bojkot nije realna opcija i pozivamo sve političke aktere da učestvuju u izborima i zastupaju interese svojih glasača", naveo je Borel u intervjuu oči sutrašnjeg Samita EU - Zapadni Balkan koji je preneo TV N1.

"Mislim da je važno, pogotovo u ovoj situaciji, da građani i politički akteri imaju puno poverenje u integritet izbornog sistema i da će predstojeći izbori biti održani u skladu sa svim preporukama, kao i da će uloga medija, s obzirom na uslove u pandemiji koronavirusa, biti važnija nego ikada", rekao je Borel.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDRE PAIN

On je dodao da je EU veoma angažovana na izgradnji demokratije u njenom susedstvu i da će "potpune demokratije i dalje biti jedan od važnih uslova za punopravno članstvo u Evropskoj uniji".

Na pitanje N1 da li će EU vršiti monitoring izbornog procesa, Borel je rekao da ne zna da postoji način nadgledanja izbora izvan zemlje.

Povezane vesti - BOREL O PROMENI GRANICA: Kako se Beograd i Priština dogovore

"Jedino što možemo da uradimo je da uputimo monitoring misiju. U ovom trenutku ne znam da li smo pozvani da to uradimo. Ja sada ne mogu da odgovorimo na ovo pitanje, pošto monitoring misija mora da ima poziv zemlje u kojoj se izbori održavaju", rekao je on u intervjuu za četiri zapadnobalkanska medija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve