Vesti
17.09.2023. 19:30
Beta

Nije uhapšen

Šmit ipak došao u Republiku Srpsku

Kristijan Šmit EPA 08.09.2023.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit sastao se u nedelju u Banjaluci sa biskupom banjalučkim Franjom Komaricom.

Šmit je u utorak, 12. septembra, otkazao posetu Banjaluci pošto je iz Kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika izdata naredba da se visoki predstavnik ne može u službenim prostorijama sastati sa potpredsednikom RS Ćamilom Durakovićem.

Prethodno je Dodik koji Šmitu osporava legitimitet visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN, pretio da će entitetske vlasti doneti uredbu o zabrani ulaska Šmitu na teritoriju RS, a da će, ako to ipak učini, biti uhapšen.

Šmit i Komarica su razgovarali o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta "Kuće susreta" i Evropskog centra za mir i saradnju "Marija Zvijezda" koji uskoro slavi treću godišnjicu.

Šmit i Komarica su složili o hitnosti brige o mlađoj generaciji u BiH, objavljeno je na zvaničnom X nalogu OHR.

"To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrednostima tolerancije, poštovanja i iskrene saradnje, ne jednoumlju," rekao je visoki predstavnik u BiH i naglasio da on podjednako radi za sve građane RS i BiH.

Kabinet srpske članice Predsedništva BiH Željke Cvijanović je tražio od Ministarstva spoljnih poslova BIH podatke o tome koji je Šmitov status u BiH, te ko čini njegovo obezbeđenje i po kojem osnovu. Ministarstvo je odgovorilo da Šmit i ostalo osoblje OHR-a imaju status diplomatskog osoblja u skladu sa odredbama Aneksa 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961 godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik: "Šmita ćemo dočekati jajima"
Milorad Dodik

Dodik ponovo preti

10.09.2023. 19:05

Dodik: "Šmita ćemo dočekati jajima"

Predsednik Republike Srpske Morad Dodik izjavio je na Jahorini da će visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, ako se pojavi u Republici Srpskoj, dočekati jajima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve