Vesti
01.07.2023. 16:07
Beta

Nove izmene

Šmit poništio odluke Narodne skupštine RS

Šmit, 1. 7. 2023.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je saopštio da je doneo je odluku da poništi Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, kao i odluku parlamenta RS da se ne objavljuju odluke visokog predstavnika.

"Odlučio sam da izmenim i Krivični zakon BiH tako da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično delo, a to će dati osnov Tužilaštvu BiH da procesuira ta krivična dela", rekao je Šmit novinarima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Ranije je objavljeno da OHR priprema izmene Krivičnog zakona BiH u delu koji se odnosi na dela Napad na ustavni poredak (Član 156), Ugrožavanje teritorijalne celine (Član 157) i Podrivanje vojne i odbrambene moći (Član 161).

"Oni koji pokušavaju da ugroze ustavni poredak, moraju biti procesuirani. Ponavljam: sve opcije su na stolu. Imam spektar mogućih delovanja na osnovu 'bonskih ovlašćenja' koja mogu koristiti i pozivam političare da se urazume", upozorio je Šmit.

On je ocnio da je poslednjim odlukama Narodne skpštine RS o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta "izvršen udar na ustavni poredak BiH, a samim tim i na Dejtonski mirovni sporazum".

"Entitetske skupštine nemaju ingerencije državnih institucija, uključujući i Ustavni sud BiH", kazao je Šmit.

On je pozvao, kako je kazao, međunarodne partnere, da usaglase sankcije prema onima koji ne poštuju Dejtonski sporazum.

Šmit je na kraju naveo da će njegove odluke stupiti na snagu odmah.

Predsednik RS i predstavnici vladajuće koalicije iz RS ranije danas su rekli da neće poštovati Šmitove odluke, jer on za njih nije legalno izabrani visoki predstavnik pošto njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve