Vesti
11.07.2023. 14:18
Beta

Srebrenica

Šmit u Potočarima: "Unaprediću Zakon o zabrani negiranja genocida"

1
Izvor: Beta / AP / Armin Durgut

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je u Potočarima da će najverovatnije unaprediti Zakon o zabrani negiranja genocida, koje je u leto 2021. godine nametnuo njegov prethodnik Valentin Incko.

Obraćajući se prisutnima na obeležavanju 28. godišnjice ubistva u Srebrenici, Šmit je rekao da se "lekcije Srebrenice ne smeju nikad zaboraviti".

"Moramo razumeti i moramo žalovati. Lekcije Srebrenice se nikad ne smeju zaboraviti, a imamo slučajeve kada vidimo da se Srebrenica nekako zaboravlja", naveo je on.

Prema njegovim rečima, moralna je dužnost svih iz međunarodne zajednice, "koja na ovom mestu pre 28 godina nije dala doprinos pravdi", da izvuku pouke da se zločin ne bi nikad ponovio.

Visoki predstavnik je istakao da je "žalosna činjenica" da u BiH i dalje postoje oni koji negiraju zločin genocida u Srebrenici, naglasivši da se mora uraditi više na sankcionisanju negiranja genocida i osuđenih za ratne zločine.

Najavio je da će se lično više angažovati na tom planu.

Šmit se zahvalio direktoru Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emiru Suljagiću, jer je, kako je naveo, uradio dugoročni plan za "sećanje i komemoraciju", a predsednici Udruženja "Majke Srebrenice" zahvalio se na inicijativi da se 11. juli u Evropi obeležava kao Dan sećanja.

"Molim kolege Evropljane da pruže podršku ovoj inciijativi i svima onima koji su se pridružili ovoj inicijativi, tako da naredne godine, kada budemo obeležavali 29. godišnjicu, 11. jul bude službeno priznat kao Dan sećanja", kazao je on.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari danas će biti sahranjeni posmrtni ostaci trideset žrtava.

U Federaciji BiH danas je Dan žalosti, ali ne i na teritoriji cele BiH, jer su se srpski ministri u Savetu ministara BiH suprostavili donošenju te odluke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Međunarodna komisija o Srebrenici: Genocida nije bilo
srebrenica, 10. 7. 2021.

Ratni zločin, ne genocid

23.07.2021. 10:53

Međunarodna komisija o Srebrenici: Genocida nije bilo

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve