Vesti
04.05.2022. 22:00
Beta

Berlin

Šolc o srpskim sankcijama Rusiji...

šolc, 4. 5. 2022.
Izvor: EPA / FILIP SINGER

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je u Berlinu da se Srbija i Evropska unija "ne slažu o svakom detalju" kada je reč o sankcijama Rusiji, ali da ne treba prevideti da je Srbija "jasno i nedvosmisleno" zastupala stav da je napad Rusije na Ukrajinu neprihvatljiv.

On je na pitanje novinara da prokomentariše činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i oceni da li će to uticati na njen put ka EU, kratko odgovorio da ne treba prevideti da je Srbija u više navrata osudila napad Rusije.

"Srbija je u više navrata jasno i nedvosmisleno u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija zastupala stav Evropske unije da se radi o napadu Rusije na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo. Činjenica da se ne slažemo u svakom detalju jeste tema naših razgovora, ali na kraju krajeva ne treba prevideti taj stav i takvo ponašanje Srbije", rekao je Šolc novinarima u Berlinu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šolc je istakao da rat u Ukrajini vodi cilju predsednika Rusije Vladimira Putina koji je neprihvatljiv, ali koji vodi u ćorsokak.

"Mir možete dobiti samo ako to bude mir kojim će odnosi izmedju zemalja biti bolji, ako Rusija bude spremna da sklopi sporazum sa Ukrajinom koji Ukrajina može podržati, koji smatra ispravnim. Iznudjeni mir pod uslovima Rusije neće funkcionisati", rekao je.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Javne ličnosti pišu Šolcu: Ne šaljite oružje Ukrajini
olaf šolc, 30. 4. 2022.

Nemačka

30.04.2022. 22:05

Javne ličnosti pišu Šolcu: Ne šaljite oružje Ukrajini

Istaknute ličnosti u Nemačkoj, među kojim su pisci, pevači i naučnici, zatražile su u otvorenom pismu kancelaru Olafu Šolcu da Ukrajini više ne šalje teško naoružanje upozoravajući ga da preti opasnost od izbijanja svetskog rata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve