Svet
27.10.2017. 14:43
R.E./Blic/RTS

ŠPANIJA NA IVICI NOVOG GRAĐANSKOG RATA: Katalonija proglasila nezavisnost

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Katalonski parlament proglasio je danas nezavisnost od Španije, javljaju tamošnji mediji. Poslanici regionalnog parlamenta izglasali su početak ustavnog procesa odvajanja od Španije, a zatim su tajnim glasanjem podržali otcepljenje.

 

"Proglašavamo Republiku Kataloniju kao nezavisnu i suverenu državu, zasnovanu na demokratiji i socijalnoj pravdi", stoji u predlogu vladajuće katalonske koalicije "Zajedno za DA" i njenog partnera, krajnje leve stranke CUP.

 16.12 Španski senat odobrio vlastima u Madridu da direktno upravljaju Katalonijom. Zakazana hitna sednica Vlade za večeras.

16.08 - U kutiji koja se nalazila ispred predsednice parlamenta našlo se 72 glasa za nezavisnost Katalonije, dvoje poslanika je ostavilo prazan papir, dok je 10 glasalo protiv nezavisnosti.

16.01 - Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je danas na smirenost nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost od ostatka zemlja u spornom glasanju koje će verovano biti proglašeno nelegalnim.

-Tražim smirenost od svih Španaca. Vladavina prava će obnoviti zakonitost u Kataloniji", naveo je Rahoj u poruci objavljenoj samo nekoliko minuta nakon proglašenja nezavisnosti na svom nalogu na Tviteru, prenosi Rojters.

(VIDEO) NUKLEARNA OPCIJA: Evo šta sledi Kataloncima ako ne odustanu od nezavisnosti

Ranije je portparol radikalne levičarske, secesionistički nastrojene partije Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) Karles Riera rekao je da je Katalonija spremna da ostvari ono što separatisti nazivaju pravom tog španskog regiona na samoopredeljenje, prenosi AP.

 

https://youtu.be/sMqVE1gxKXg

 - Danas smo spremni da učinimo istorijski korak. Danas postajemo politički entitet s pravom na samoopredeljenje i mi ga ostvarujemo - istakao je on.

Istovremeno, socijalistička poslanica u katalonskom parlamentu oštro je kritikovala separatiste što izvitoperuju regionalne zakone u cilju proglašenja nezavisnosti i istakla da će raditi na "povratku legaliteta u javne institucije".

SLUČAJ KATALONIJA: Da li Španiji posle refrenduma preti balkanski scenario

Istovremeno, više stotina gradonačelnika katalonskih gradova zajedno su uzvikivali "Nezavisnost!" unutar zgrade katalonskog parlamenta.

U Madridu je u toku sednica gornjeg doma parlamenta, Senata, koji je premijer Španije Marijano Rahoj pozvao da odobri aktiviranje Člana 155 Ustava - specijalnih mera koje bi Vladi Španije omogućile preuzimanje nadležnosti Katalonije u cilju sprečavanja nezavisnosti tog regiona.

Rahoj je u Senatu izjavio da će prvi potez njegove Vlade biti smenjivanje predsednika Katalonije Karlesa Puđdemona i njegovih ministara, ako Senat Parlamenta Španije odobri primenu specijalnih ustavnih ovlašćenja protiv vlasti tog španskog regiona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve