Vesti
23.03.2023. 13:52
Beta

Žozep Borelj

"Sporazum je dogovoren, mora da se sprovede i nema mesta biranju"

Borelj
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja mora da se sprovede i da je uzaludan svaki pokušaj da se taj sporazum dovede u pitanje.

"Dozvolite mi da kažem da je svaki pokušaj da se dovede u pitanje sporazum uzaludan. Sporazum je  dogovoren, mora da se sprovede i nema mesta biranju", rekao je Borelj novinarima uoči samita EU na kojem će lidere EU izvestiti o poslednjoj rundi dijaloga Bograda i Prištine 18. marta u Ohridu.
 

Borel je naglasio da je sporazum celina i da sve strane moraju da ga sprovedu.

"To je celina, sve strane moraju da ga sprovedu, na holistički način, a mi ćemo pomno pratiti ko sprovodi, a ko ne sprovodi. Ja bih im savetovao da ne upiru prst ni u koga, već da rade svoj posao", dodao je.

Predsednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, uz posredovanje EU, 18. marta u Ohridu postigli su dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dogovorenog 27. februara u Briselu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Borelj objasnio oko čega su se dogovorili Vučić i Kurti, a na čemu treba da se radi
1

Sastanak u Briselu

27.02.2023. 21:32

Borelj objasnio oko čega su se dogovorili Vučić i Kurti, a na čemu treba da se radi

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je u Briselu, posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da su se lideri dve strane dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU za normalizaciju odnosa, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve