Vesti
06.04.2024. 16:20
Beta

"Intervencija dve zemlje"

Vučić o sprečavanju prijema Kosova u Savet Evrope

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da je "intervencijom dve zemlje" u petak sprečeno donošenje odluke o prijemu Kosova u Savet Evrope (SE) pre odluke Parlamentarne Skupštine te organizacije (PSSE) o tome.

"Juče su već neki pokušali pre Palamentarne Skupštine Saveta Evrope da završe stvari (prijem Kosova) u Savetu Evrope. Zahvaljujući intervenciji dve zemlje se to nije dogodilo. Ta borba već traje i mi ćemo s tim nastaviti" - rekao je kratko Vučić o tome.

Vršilac dužnosti premijera od izbora Ane Brnabić za predsednicu Skupštine i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u petak izjavio da je Vlada formirala tim koji će se boriti protiv prijema Kosova u Savet Evrope, što je tražio Vučić.

Taj tim će predvoditi on i direktor Kancelarije Vlade za Kosovo Petar Petković, a u njemu su i ministri Tanja Miščević  - za evropske integracije i Tomislav Momirović - za trgovinu, zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova i drugih ministarstava, Skupštine Srbije, saradnici predsednika Republike.

Članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope glasaće na plenarnoj sednici 16. aprila o nacrtu Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, a finalna odluka očekuje se na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope sredinom maja.

Dačić je procenio da će se u Savetu Evrope "odlučivati po sili, a ne po pravu i pravdi", a Vučić je danas novinarima u Zemunu, gde koalicija oko SNS-a prikuplja potpise za junske izbore za gradsku vlast Beograda, rekao da su "pred Srbijom nelaki dani po pitanju odluka u vezi sa članstvom Prištine u SE, Ujedinjenih nacija i žestokih pritisaka iz regiona, Evrope i sveta".

"Međutim, zemlja mora da ide napred, mora da se razvija i to nije pitanje partijskih sujeta i razlika, već da li možemo nešto da uradimo za našu zemlju", kazao je Vučić.

Najavio je da sutra putuje u Pariz na "važne sastanke".

Kabinet predsednika Francuske Emanuela Makrona je u petak najavio da će on s Vučićem u ponedeljak uveče u Jelisejskoj palati razgovarati o evropskoj integraciji Srbije i odnosima Beograda i Kosova. Oni će zajdno dati izjave za novinare, a potom će večerati.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve