Vesti
04.06.2021. 14:16
Tanjug

Vučić o Rio Tintu

"Spremni za referendum, ali građani moraju da znaju sve"

Aleksandar Vučić predsednik Srbije
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su nadležni spremni da, po pitanju rudnika za eksploataciju jadarita koju bi gradila kompanija Rio Tinto, sprovedu referendum, u opštinama ili celim okruzima, kako bi se videlo šta je to što građani žele, i da će se ta odluka poštovati, ali i istakao da bi građani morali da znaju šta im taj projekat donosi.

Vučić je primetio i da je danas postalo najmodernije i najpopularnije da se sa malo činjenica kritikuje sve što se pojavi u Srbiji, jer to izgleda kao laka meta i mogućnost za sticanje jeftinih političkih poena.

Dodao je i da je trend svuda da, kako raste životni standard, jedna od dominantnih tema postaje da u svakom trenutku mora da se spreči i bude protiv svega, ako je moguće pozvati se na "Zelenu agendu".

On je naveo da je pred nama drugačiji period, da ćemo morati da posvetimo pažnju obnovljivim izvorima energije i "Zelenoj agendi", ali i da to iskoristimo kao podsticaj za rast ekononije, a ne kao ideloški razdor, međusobne svađe, odbijanje investitora i rušenje najvitalnijih interesa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Konkretno, po pitanju kritika na račun Rio Tinta, što je, kaže, projekat važan za Mačvanski okrug, Loznicu, Krupanj i celu Srbiju, Vučić je rekao da se tu radi o licemerju, te naveo da je privredno društvo "Rio Sava eksplorejšn" stiglo u Srbiju 2002. godine u vreme Zorana Ðinđića.

Nabrojao je da je prvo rešenje izdato 8. juna 2004, drugo 17. januara 2005. godine, u vreme kada je, kaže, predsednik bio Boris Tadić, Dragan Ðilas vodio Narodnu kancelariju, Jeremić savetnik za spoljnu politiku.

"Reč nisu rekli. Sledeće rešenje izdato 26.septembra 2005. godine. i dalje nisu imali šta da kažu. Četvrto 15. januara 2007, peto 4. januara 2008, šesto 28. avgusta 2008, sedmo 15. septembra 2009, osmo - veoma važno, potpisalo je Ministarstvo Olivera Dulića – tog trenutka oni izdaju osmo i deveto rešenje, izdaju dozvole o bušotinama, prvi put", rekao je Vučić.

To, kaže, nije rekao da bi nekoga optužio, mada bi mogao, jer ništa nisu naplatili za Srbiju, i zemlja nije imala korist, kakvu je mogla.

"Možda su imali ličnu korist, ali za to nemam dokaze. Ali, Srbija nije imala koristi, ali može da ima u budućnosti", rekao je Vučić.

On je dodao da je primetno da se godinama nastavlja trend depopulcije u Podrinju, zapadnoj Srbiji, gde, kaže, živi oko 100.000 ljudi, a taj kraj Srbije mogao bi, dodaje, da napreduje i procveta uz projekat eksploatacije litijuma.

"Ja neću ništa da namećem, niti će iko išta da nameće. Spremni smo da u skladu sa zakonima sprovedemo i referendum šta je to što građani žele, bilo u gradskim opštinama, ili na nivou okruga. Da vidimo šta narod želi, ali narod mora da bude upoznat o čemu se radi", rekao je Vučić.

Navodeći da je litijum nešto bež čega se ne može u ovom trenutku, ali će za 15 godina izgubiti snagu i vrednost koju ima danas, jer će najveće svetske kompanije naučiti kako dopunavaju baterije.

"Mi smo u trci sa vremenom, a Srbija ima značajne istražene rezerve litijuma, koji je neophodan za baterije za električna vozila, industriji koja će zabeležiti ogroman napredak. Govorimo o desetinama milijardi evra", ukazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvor: AFP POOL / JOHN THYS / POOL

Kako je precizirao, kod Loznice je reč o podzemnom rudniku, površine 300 hektara, gde bi na izgradnji radilo 2.100 radnika, uz oko 1.00 visoko kvailifikovanih radnika.

Preneo je da zvanične prognoze EK predviđaju da će tržište baterija u biti na niovu 250 mlrd evra godišnje već 2025. godine, a potražnja za litijuma "skočiće" 20 puta do 2030. godine, a 58 puta do 2050, što je nezabeleženo u rudarskoj indudstriji.

Dodao je i da neće biti tečnog već čvrstog otpada, kojim se daleko lakše i efikasnije upravlja, a otpadni materijal će se reciklirati i koristiti u drugim industrijama.

"Ali, o tome će odlučivati građani", ponovio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve