Vesti
07.06.2023. 11:54
Beta

Gabrijel Eskobar

"Srbi moraju da se vrate u kosovske institucije, a Priština da..."

Kosovo
Izvor: EPA / Djordje Savic

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u Beogradu da je najveći izazov za Srbiju da ubedi kosovske Srbe da se vrate u institucije i da kosovski Srbi treba učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova bez preduslova.

"Moramo da osuguramo da oni koji budu učestvovali na izborima i koji se vrate u institucije  budu dobrodošli", rekao je Eskobar u razgovoru sa grupom novinara u Bogradu.
 

Eskobar koji je zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom prethodna dva dana razgovarao sa zvaničnicima u Prištini i Beogradu, rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će uticati na kosovske Srbe da izađu na nove izbore za četiri opštine na severu Kosova.

"Nadamo se da (albanski) gradonačelnici neće koristiti opštinske zgrade, da će se kosovska policija povući i da će demonstranti napustiti tu oblast", rekao je Eskobar.

Na pitanje kakve će biti posledice po Prištinu ako ne prihvati evropski predlog za rešenje krize na severu Kosova Eskobar je rekao da bi neprihvatanje značilo "okretanje leđa Evropi".

"Ako ne prihvate znači da izalze iz evroatlantskog parnerstva", rekao je.
 

Eskobar je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština pravno obavezujuće za Vladu Kosova i da ona mora biti formirana -  s ovom ili nekom budućom vladom.
 

"Ona je u Briselskom sporazumu, u Ohridskom sporazumu, to nije sporazum Kurtija i Srbije nego Kosova i Srbije. Ako Ksovo želi da napreduje u evropskim integracijama mora da formira ZSO, pitanje je da li će se to desiti s ovom vladom ili nwkom budućom vladom", rekao je Eskobar.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SAD imaju poruku za Beograd i Prištinu
Kosovo

Situacija na Kosovu

03.06.2023. 12:36

SAD imaju poruku za Beograd i Prištinu

Sjedinjene američke države (SAD) pozdravile su spremnost premijera Kosova Aljbina Kurtija da stvori uslove za nove izbore na severu Kosova, saopšteno je iz pres službe Bele kuće.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve