Vesti
04.06.2023. 22:05
Beta

FAZ

Nemački list: "Kurti olakšava Vučićevu kosovsku igru"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Odbijanjem svake varijante Zajednice srpskih opština, kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) olakšava "beogradskom autokrati" Aleksandru Vučiću da destabilizuje Kosovo, ocenio je nemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung - FAZ.

"U zavetrini ruskog rata u Ukrajini, Zapadni Balkan opet dobija više pažnje u Evropi", piše u komentaru nedeljnog izdanja nemačkog lista, prenosi poratl Deutsche Welle - DW.

Novinar FAZ-a Mihael Martens podseća na nedavne sukobe na severu Kosova, u kojima su povređene desetine vojnika NATO i srpskih demonstranata.

"Kosovski premijer Aljbin Kurti hoće da na severu svom snagom uspostavi državni monopol sile. To želi da spreči srpski predsednik Aleksandar Vučić, čija vlast ne priznaje nezavisnost Kosova – i u tome je prilično uspešan. Doduše, Kurti mu nepotrebno olakšava posao", dodao je list.
 

Martens podseća da je u Briselskom sporazumu pre deset godina predviđeno formiranje zajednice opština i enklava u kojima Srbi čine većinu. "To Kurti sprečava uz ponekad providne izgovore. Tvrdi da bi Zajednica srpskih opština nosila klicu otcepljenja tih oblasti od Kosova", navodi se u komentaru.

Ali, čak i "ako zanemarimo da su srpske enklave na jugu okružene albanskim naseljima i da se ne mogu tek tako otcepiti od Kosova, kosovska vlada ima načina da Vučiću izbije taj adut iz ruke. Itekako su zamislivi modeli zajednice opština koji bi srpskoj manjini omogućili dalekosežnu samoupravu, a da ne ugroze kosovsku državu niti podstaknu opasnost od secesije", navodi se u tekstu.

"No, kako Kurti odbija već i ideju Zajednice srpskih opština, beogradskom autokrati Vučiću je lako da sprovodi svoj plan – da destabilizuje Kosovo i za to svaljuje krivicu na Prištinu. To nije u interesu Kosova ni Zapada", dodao je FAZ.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kosovo srce Srbije i svakog čestitog čovjeka u Crnoj Gori"
Srbija, Crna Gora

Skup podrške

02.06.2023. 07:05

"Kosovo srce Srbije i svakog čestitog čovjeka u Crnoj Gori"

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević izjavio je na skupu podrške srpskom narodu na Kosovu, da je volja naroda Crne Gore da je Kosovo Srbija i da ne treba da priznaje lažnu državu na teritoriji Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve