Srbija 54. zemlja u svetu po bezbednosti od Covid-19

Srbija 54. zemlja u svetu po bezbednosti od Covid-19

AP Photo/Matt Rourke, File


Međunarodni konzorcijum Deep Knowlege Group (Grupa Duboko znanje) stavila je Srbiju na 54. mesto u svetu po bezbednosti u slučaju infekcije virusom COVID19.

Lista obuhvata 200 zemlja i regiona širom sveta, a rangiranje je rađeno na osnovu šest kategorija počev od efiksnosti karantiskih mera i vlasti zemlje u upravljanju rizičnim situacijima preko mera praćenja i otkrivanja, spemnosti zdrvstvenog sitema do regionalne otpornosti i spremnosti hitnih službi.

Na listi koja sadrži podatke do početka juna 2020. godine na prvom mestu po bezbednosti od COVID19 u svetu nalazi se Švajcarska, slede Nemačka i Izrael.

AP Photo/Sylvain Cherkaoui

AP Photo/Sylvain Cherkaoui

Većina evropskih zemlja i zemlja regiona Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju ( 54), Crnu Goru ( 42) i BiH ( 72) Albaniju (88) nalazi se na tzv. trećem nivou zemalja koje imaju “niži rezultat od očekivanog”.

Povezane vesti – SZO: Koronavirus bismo mogli da poredimo sa španskim gripom

Iza Srbije po bezbednosti od COVID19 našle su se Rumunija, Slovačka Francuska, Belgija, Švedska i Velika Britanija.

Prva ispred Srbije, po bezbednosti od COVID19 je Italija na 53. mestu, Grčka je 34-ta, a Hrvatska 36-ta od 200 zemlja u regionu i svetu.

EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Na začelju tabele, kao zemlje sa najnižom stopom bezbednosti kada je u pitanju COVID 19 su Avganistan, Čad, Maldivi, Runanda i Južni Sudan.

Deep knowledge Group napominje da je cilj ove analize da posluži kao polazna tačka za diskusiju vlada širom sveta da optimizuju trenutnu i post pandemijsku sigurnost i stabilnost.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar