Vesti
19.01.2023. 17:05
Beta

Evropska unija

"Beograd nije prekršio dogovor o registarskim tablicama"

registarske tablice
Izvor: Shutterstock

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da Beograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim oznakama, jer se obnova osiguranja i tehnički pregled vozila sa KM tablicama ne smatraju izdavanjem novih tablica.

"Upoznati smo sa odlukom Srbije od 6. decembra da registarske oznake KM neće biti obnavljane, već jedino osiguranje, uz tehnički pregled. Zato se to ne može smatrati izdavanjem novih registarskih tablica", rekao je Stano, upitan o optužbama Prištine da je Beograd nastavio sa izdavanjem novih KM tablica.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja optužio je u sredu Beograd da je prekršio sporazum od 23. novembra prošle godine, navodeći da je Policija Kosova na više prelaza identifikovala automobile sa KM tablicama, registrovane u decembru.

Stano je rekao da se Priština tim sporazumom obavezala da će se uzdržati od bilo kakvih mera prinude protiv vlasnika KM tablica dok to sporno pitanje ne bude rešeno u okviru dijaloga "na održiv način", a da se Beograd obavezao da neće izdavati nove KM tablice.

"Tražimo od svih da bezuslovno poštuju sporazum i usredsrede se na normalizaciju. Svako tumačenje dogovorenog treba da se odvija u okviru dijaloga, a ne kroz jednostrane akcije na terenu koje bi mogle dodatno da destabilizuju ionako osetljivu situaciju", naveo je Stano.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta se nalazi u tekstu EU osnovnog sporazuma Kosova i Srbije
1

Deset tačaka

13.12.2022. 12:40

Šta se nalazi u tekstu EU osnovnog sporazuma Kosova i Srbije

Predloženi tekst osnovnog sporazuma Kosova i Srbije predviđa nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i zaštitu nacionalnih manjina kao osnovnih uslova za mir, objavio je prištinski portal Koha.net.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve