Srbija među prvih 10 zemalja u svetu po broju žena u vlasti

Srbija među prvih 10 zemalja u svetu po broju žena u vlasti

EPA-EFE/Andrej Cukic


Srbija je među prvih 10 država u svetu po broju žena koje učestvuju u vlasti, izjavila je danas koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Sandra Božić i ocenila da u je političkom životu Srbije nikada nije bilo više sposobnih i obrazovnih žena koje su se za svoje funkcij kandidovale znanjem, sposobnošću i stručnošću, a ne kvalifikacijom da su žene.

Božić je kazala da je borba za jednaka prava i neprikosnovene slobode primer da je međupartijska saradnja moguća kada nam cilj isti, a to je jačanje u unapređenje ljudskih prava i sloboda.

”Dalek put smo prešli, svojim radom i zalaganjem postali smo prva zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti i usvojila i ratifikovala različite strategije i dokumente, zakone, čiji su cilj ekonomsko i političko osnživanje žena, i eliminisanje svakog oblika diskiriminacije, bili smo predano ušli u borbu za sprečavanje bilo kakvog oblika nasilja prema ženama”, rekla je Božić otvarajući konferenciju Ženske parlamentarne mreže, posvećene stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, pod nazivom “Hrabrost je ženskog roda”.

Povezane vesti – Svila, čipka i planeta

Ona je kazala da je osim borbe za zdravlje i ekonomiju u vreme pandemije, kao odgovorno i zrelo društvo treba da prepoznamo i utičemo in a druge negativne pojavne oblike koje virus ostavlja za sobom, a koje se tiču , između ostalog, i rodne ravnopravnosti i položaja žena.

EPA-EFE/Andrej Cukic

EPA-EFE/Andrej Cukic

Navela je da je Ženska parlamentarna mreža od osnivanja 2013. do danas, iako neformalna organizacija, postigla značajne rezultate i postala priznati činilac u oblasti rodne ravnopravnsoti i unapređenja položaja žena u Srbiji na nacionalnom i regionalnom nivou.

“Paralelno smo se borili da žene u politici budu vidljivilje i da budu birane ostvare na najvišim državnim funkcijama i mestima odlučivanja”, kazala je Božić.

Podsetila je da je Ženska mreža inicirala zakon na osnovu koga je danas 40 odsto žena na svim izbornim listama i izrazila zahvalnost predsednku Srbije Aleksandru Vučiću koji je podržao tu izmenu zakona i uputio molbu premijerki Ani Brnabić da 50 odsto žena u vladi čine žene.

”To nas je dovelo u prvih 10 država u svetu po broju žena koje participraju u vlasti”, rekla je Božić.

Dodala je da današnju konferencija ima dva panela – prvi pod nazivom” (Ne)kultura nasilja” na kojem se razmatra fenomen koji je, kako je primetila, sve češće priustan kao govor mržnje u medijiima i javnom govoru, i na koji način taj fenomen utiče na društvo.

U okviru drugog panela pod nazivom ”Rodna ravnopravnost u vreme pandemij”, učesnici će pokusati da utvrde koje je promene u oblasti rodne ravnopravnsoti pandemija donela i kako da ih kao društvo prepoznamo.

Božić je sugerisala da se javnosti koristi sintagma ” nasilje prema ženama” umesto ”nasilje nad ženama” i da se i na taj način izbegne da žene budu tretirane kao objekat.

Zahvalila je učesnicima koji su prepoznali značaj današnjeg skupa i kontinuirani rad i zalaganje Ženske parlamentarne mrežze na unapređenju rodne ravnopravnosti u Srbiji i položaja žena, posebno u veme epideomiloške krize, a posebnu zahvalnost uputila je premijerki Ani Brnabić, predsedniku Skupštine Srbie Ivici Dačicu i predstavnicima misije OEBS-a u Srbiji i UNDP.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar