Vesti
05.12.2021. 13:46
Tanjug

Aljbin Kurti

"Srbija naš najveći problem, želi bosnizaciju Kosova"

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti optužio je Srbiju da suštinski ne priznaje državnost zemalja koje nisu clanice EU - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, cak i Sjevernu Makedonijui da se svim svojim kapacitetima angažuje kako bi uništila njihovu državnost, a kada je reč o Kosovu da želi njegovu "bosnizaciju".

Kurti tvrdi da se prema zemljama nastalim raspadom velike Jugoslavije Srbija danas ponaša na Zapadnom Balkanu kao "mala Rusija" - paternalisticki i hegemonisticki: bosanskohercegovacki entitet Republiku Srpsku pokušava da pretvori u Bjelorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu., te da na Kosovu preko ZSO želi da napravi Republiku Srpsku.

Kurti kaže i da imaju posla sa "državom koja ne priznaje Kosovo, koja je autokratska i naklonjena Moskvi".

Priznaje i da je Srbija njihov najveći problem, jer kako kaže, ne može "ni da zamisli ni da prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu-suseda".

Kurti tvrdi i da Srbija "izvozi" tenzije u region i destabilizuje ga , zbog svoja dva, kako kaže, "unutrašnja defekta", navodeći da su to nedostatak demokratije i neuspeh u suocavanju sa prošlošću.

Kurti kaže i da Srbija dijalog "dve zemlje" razume kao dijalog o statusu Kosova, a ne kao "dijalog o statusu naših odnosa i njihovoj normalizaciji".

Kurti je rekao i da ne razume poruku srpskog predsednika Aleksandra Vucicća da nekima u Prištini treba ostaviti dodatno vreme da promene svoje loše odluke i ako to ne budu želeli, Srbija će doneti mere u cilju zaštite svojih interesa.
 

"Kad god Srbija kaže da se brani, znajte da napada. U to smo se uverili u poslednje najmanje tri decenije", rekao je Kurti.
 

Na pitanje da li imaju pravo oni koji ZSO vide kao novu Republiku Srpsku na Balkanu, Kurti odgovara potvrdno.

"Takvu tvorevinu imamo u BiH: zove se Republika Srpska, izgradena je u Dejtonu i služi Beogradu a ne Srbima. Beograd, dakle, slicnu tvorevinu želi i na Kosovu", smatra Kurti.

Na pitanje da li je na opasnu ideju o razmeni teritoija stalvjena tačka Kurti je rekao da zeli da se dijalog Kosova i Srbije vodi o pravima i potrebama gradana, a ne o teritorijalnoj razmeni kao i da "takvih rešenja nece biti na stolu".

"Moja pobeda na izborima pokazala je da narod Kosova ne želi podelu teritorija. Mislim da ni Srbi to ne žele. Podelu želi samo predsednik Srbije", tvrdi Kurti, ali dodaje da ni Vucic više ne spominje razgranicenje s Albancima i teritorijalna rešenja.

"Umesto toga, traži „bosnizaciju" Kosova, autonomni srpski entitet u sklopu naše Republike", tvrdi Kurti.

Prema njegovom viđenju, uspeh pregovora i normalizacija odnosa izmedu Beograda i Prištine zavisi od "spremnosti Beograda da promeni i pristup i sebe".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: Srbija se na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija
Aljbin Kurti

Za Večernji list

22.11.2021. 14:11

Kurti: Srbija se na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izrazio je zabrinutost "što Srbija trenutno troši više na vojsku od svih drugih na Zapadnom Balkanu zajedno" i optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi "od Kosova da napravi nefunkcionalnu državu".
Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve