Vesti
30.10.2023. 16:39
Euronews

Ozbiljan problem

Srbija nema seizmologa: Ako dođe do zemljotresa, ko to registruje?

1
Izvor: Shutterstock

Seizmološki zavod Srbije ostao je bez ijednog seizmologa, pa sada kada se u zemlji dogodi zemljotres to registruju fizičar i elektrotehničar.

Problem su u Zavodu pokušali da reše zapošljavanjem, ali interesovanje za taj posao je malo. Ove godine do sada je raspisano pet javnih konkursa na koje se prijavio mali broj kandidata ili se nije prijavio nijedan. Pritom, prijavljeni ne prolaze ni osnovna testiranja, a slična situacija je bila i 2021. i 2022. godine, preneo je Euronews Srbija.

Stručnjaci navode da se čak ni dovođenjem mladih seizmologa problem ne bi rešio, jer njih mora neko da obučava, pošto analiza zemljotresa zahteva iskustvo i svaki seizmolog je obavlja drugačije.

"Upoznala sam pre 10 godina u zavodu ženu pred penzijom i tačno je znala koji tip talasa nailazi na koju stanicu i objasnila mi je koji je princip. U tome je stvar, onaj ko nema iskustvo ne može odmah da preuzme posao tako da dugoročno gledano to je ogroman problem", izjavila je seizmolog Ana Mladenović.

Ona je objasnila da je upravo zbog nedostatka stručnjaka, Srbija izuzeta iz projekta postavljanja seizmoloških stanica koje skupljaju podatke i tako ostala bela tačka na toj mapi.

"Mi nećemo imati podatke uopšte, nećemo učestvovati u usaglašavanjima karata, nećemo znati na nivou zemlje gde su aktivni rasedi, kakva je građa zemljine kore".

U Zavodu tvrde da su i potrebe za seizmolozima smanjene.

"Uvođenjem najsavremenijih softvera iz oblasti seizmologije koji sa velikom pouzdanošću automatski lociraju i izveštavaju o dogođenim zemljotresima znatno je smanjena potreba za stalnim prisustvom dežurnog seizmologa", navedeno je u saopštenju.

Zavod je najavio raspisivanje novih konkursa, kao i da će uskoro anagažovati dvoje iskusnih kolega sa završenim rudarsko-geološkim fakultetom, jer kako kažu, mlađe kolege radije biraju privatni sektor.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve