Vesti
14.02.2024. 19:00
R.E.

Solun ili Pirej

Izlaz na more preko Dunava, Morave i Vardara

 Aleksandar Vučić i Kirjakos Micotakis ATA 13. 2. 2024.
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Za Srbiju je izlaz na more oduvek bio strateški interes, pre svega zbog njene privrede.

Zbog toga ne treba ni da čudi izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je Srbija spremna da kupi deo luka Solun ili Pirej.

“Srbija će da izvozi sve više, mi moramo da imamo luku. Važno nam je da koristimo kapacitete Soluna i Pireja, čak i da kupimo deo luke, određene kapacitete pet-deset odsto. Mi imamo pare, to nije problem. Nama je potrebno da imamo brži izvoz u svet i razgovarali smo o tome“, rekao je Aleksandar Vučić u ponedeljak na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma u Palati Srbija.

“Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, železarom, to će nam biti potrebno“, naveo je on.

Bilo je ranije raznih ideja o tome kako bi Srbija mogla da iskoristi, pre svega luku Solun. Najupečatljivija, ne zbog svoje realističnosti, naravno, bila je ona o kopanju kanala koji bi, praktično, povezao luke u Smederevu i Solunu preko Dunava, Morave i Vardara.

Posle nekih u Srbiji, time su se poslednji bavili i u Severnoj Makedoniji, ali, naravno, taj projekat za sada ostaje samo u teoriji, pre svega zbog toga što niko u regionu nema para za njegovu realizaciju.

Ideja o kupovini udela u lukama je, međutim, mnogo razumnija i realnija.

Srpski izvoz, odnosno uvoz u Srbiju morskim putem uglavnom idu preko luka Kopar ili Pirej.

Kopar je od Beograda udaljen oko 630 kilometara. Luka Pirej je pak od Beograda udaljena 1100 kilometara. Iz nje godišnje ka Srbiji dođe oko 1300 do 1400 kompozicija sa kontejnerima. Ovo je trenutno najmodernija i najveća luka u istočnom Sredozemlju i sedma po veličini u Evropi. Sve to zahvaljujući činjenici da je kineska brodarska kompanija “Kosko“ od 2016. godine većinski vlasnik ove luke.

“Kosko“ je najpre imao 51 odsto, a danas ima 67 procenata luke Pirej, što znači da ova firma može sama da odlučuje o sudbini luke.

Od kada je “Kosko“ preuzeo Pirej, njegovi brodovi dovoze sve više kineskih proizvoda u luku koja je postala jedno od najvažnijih mesta za pretovar u Sredozemlju. Za druge grčke luke to ne predstavlja problem, s obzirom na to da ne konkurišu Pireju. To se, međutim, negativno odrazilo na druge luke za pretovar robe u jugoistočnom Sredozemnom moru: one su izgubile na značaju i gube poslove.

Za Srbiju bi, međutim, još povoljnija bila luka u Solunu. Od Beograda je udaljena kao i Kopar – 630 kilometara. Transport do Soluna, međutim, kraći je od pet do sedam dana nego do Slovenije, a sporazum između Srbije i Severne Makedonije u sklopu “Otvorenog Balkana“ omogućava mnogo povoljniji i brži transport kontejnerske i druge robe.

Pa, ipak, ta je luka mnogo manje iskorišćena u odnosu na Pirej. Pre godinu dana iz uprave solunske luke najavljeno je da će se, na predlog Privredne komore Srbije i Generalnog konzulata Srbije u Solunu, založiti da privrednici Srbije dobiju veće pogodnosti u korišćenju ove velike luke.

Iz PKS-a su tada naveli da je sa srpske strane predloženo i otvaranje predstavništva koje bi omogućilo našim privrednicima bolju koordinaciju u radu sa lukom, a predsednik Solunske luke Tanos Lijagkos obećao je da će se kod grčkog Ministarstva saobraćaja založiti za ukidanje ili bar povećanje broja transportnih dozvola našim špediterima i prevoznicima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je to Micotakis obećao Zelenskom
1

Premijer Grčke

21.08.2023. 22:30

Šta je to Micotakis obećao Zelenskom

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis je u Atini obećao ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom nastavak grčke vojne podrške Ukrajini koliko god bude potrebno, kao i pomoć u posleratnoj obnovi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve