Vesti
20.03.2024. 19:35
Beta

Fer i demokratski izbori

"Srbija protiv nasilja" i NADA traže dijalog sa vlastima

izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) i NADA danas su, u cilju smirivanja političkih tenzija u duštvu nakon prethodnih izbora, zatražile od premijera i predsednika parlamenta, "hitan dijalog" u vezi sa stvaranjem "elementarnih uslova za fer i demokratske izbore".

U saopštenju SPN piše da su oni i NADA koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije  poslale  danas "i zvaničan zahtev predsedniku Vlade i predsedniku Narodne skupštine  Srbije, da održi dijalog sa parlamentarnom opozicijom.

"U zahtevu se predlaže se da se uz delegaciju opozicije, koju bi činila četiri predstavnika izborne liste SPN i jedan predstavnik koalicije NADA, uključe i predstavnici organizacije CRTA, kao i da se dijalog održi u najkraćem mogućem roku s obzirom na hitnost situacije i izbore koji su pred nama".

U slučaju da ne dođe "do pravovremenih razgovora koji će rezultirati dogovorom, sasvim izvesno će doći do produbljivanja političke krize u zemlji i novog podizanja tenzija, šta nikako ne može biti put koji bilo ko priželjkuje".

"U takvim uslovima je takođe izvesno da će održavanje izbora biti teško zamislivo i moguće", piše u saopštenju.

"Bilo bi važno i da sastanci, a naročito prvi od njih, budu otvoreni za javnost", navodi se u saopštenju.

Listu "Srbija protiv nasilja" čine Stranka slobode i pravde, Zeleno levi front, Demokratska stranka, Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret, sindikat "Sloga", Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak, stranka Srbija - centar, stranka Zajedno i pokret Novo lice Srbije. 

Beogradski izbori najavljeni su za 2. juni, dok za izbore u više od 80 lokalnih samouprava nije preciziran termin.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve