Vesti
09.03.2024. 18:30
Beta

Proglas inicirao

Srbija protiv nasilja i NADA potpisale "Dogovor za slobodne i poštene izbore"

1
Izvor: BETAPHOTO / EMIL VAS

Dogovor za slobodne i poštene izbore koji je predstavila inicijativa Proglas potpisali su danas predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i "NADA".

Taj dogovor koji je inicirao Proglas, namenjen je političkim strankama i organizacijama koje smartraju da su bili neregularni izbori u Srbiji 17. decembra 2023. godine.

U Dogovoru za slobodne i poštene izbore zahteva se sprovođenje preporuka misije ODIHR, a posebno za reviziju biračkog spiska.

Od javnog medijskog servisa RTS se traži da potpuno i istinito informiše građane o lokalnim i gradskim izborima, i da svi učesnici budu ravnopravno zastupljeni u programu.

Jedan od zahteva je i da beogradski izbori budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova, i da preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima gde nisu bili u decembru, budu istog dana kada i izbori za Beograd.

Proglas je upozorio i da ponovljeni izbori za Beograd zakazani u kratkom roku i u odsustvu promene izbornih uslova, neće biti ni slobodni ni pošteni, i da na njih neće pristati i da će u vezi s tim biti jedinstveni i odlučni.

Ta inicijativa je navela i da neće odustati od zahteva da se ustanovi pravna i politička odgovornost za decembarske izborne neregularnosti.

Jedan od osnivača inicijative Proglas, Dragan Bjelogrlić, izjavio je pošto su predstavnici opozicije potpisali Dogovor, da Proglas neće biti deo nijedne izborne liste, niti izborne koalicije.

On je rekao da Proglas oseća kao svoju obavezu da doprinese da se obezbede uslovi za slobodne i fer izbore, i da su osnivači Proglasa uz one koji će podneti najveći teret u toj borbi.

"Verujemo da je dijalog o izbornim uslovima jedini put, svi drugi bi bili opasnost za Srbiju", rekao je Bjelogrlić.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je rekla da je Dogovor prilika da Beograd postane "slobodna teritorija", a zatim i ostali gradovi. Napomenula je da potpisnici Dogovora žele da se sami izbore za "slobodnu Srbiju".

Ona je pozvala potpisnike da ostanu složni do kraja, navodeći da su slogu već pokazali.

Ocenila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "vlada strahom" i da su mu "glavni alat njegovi mediji".

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović je istakao da je Dogovor otvoren za sve koji smatraju da su decembarski izbori bili pokradeni i koji žele slobodne i demokratske izbore.

"Prioritet za koaliciju NADA čiji je POKS član, jeste smena ove nakaradne vlasti, a svaki minut njenog ostanka pravi sve veću štetu", rekao je Mihailović.

Jedan od osnivača Proglasa, profesor Miodrag Jovanović, istakao je da Vučić manipuliše mogućim datumima za održavanje izbora za gradsku vlast Beograda i napomenuo da oni mogu biti i 2. juna kada mogu da se održe i u ostalim gradovima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić: "Beogradu treba srpski gradonačelnik"
1

Nekadašnji gradonačelnik

04.03.2024. 20:13

Šapić: "Beogradu treba srpski gradonačelnik"

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da "Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast, Beograd je srpski grad i prestonica".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve