Vesti
16.03.2020. 20:20
R. E.

Srpska naučnica nudi pomoć za izradu "interventnih" respiratora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čini se da smo brzo prešli put od virusa koji je bio tuđa briga do globalne epidemije i pandemije, pa sve do vanrednog stanja u našoj zemlji. Ta brzina nas je uhvatila na prepad, izazvala haotičnu atmosferu i paniku, usled koje poslednjih dana najčešće postavljamo jedno te isto pitanje - koliko je Srbija spremna za novi koronavirus.

Upravo u vezi sa tim pitanjem, danima brojimo zaštitne maske, testove za koronavirus, ali i respiratore koji su glavna tema danima. Imamo li ih dovoljno?

Dok nam iz državnog vrha poručuju da nam ne manjkaju i da će stići još, na internetu, odnosno Facebook stranici "Podrška medicinskom i farmaceutskom osoblju Srbije" osvanula je objava koja je dodatno uliva sigurnost u ovim teškim vremenima.

Naime, Dr Ivana Gađanski, istaknuta srpska naučnica, ponudila je pomoć da zajedno sa kolegama sa Mašinskog fakulteta izradi "interventne" respiratore "ukoliko je potrebno".

U njenoj objavi na ovoj Facebook stranici se takođe naovdi da je će ljudi sa Mašinskog fakulteta i ona pokušati da izrade prvi prototip, pre svega zahvaljujući podršci kompanije koja distribuira Hamilton prenosne respiratore, od koje su dobili tehničke specifikacije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Gađanski takođe napominje da "interventni" respiratori svakako ne mogu da budu zamena za posotjeće i naručene, sertifikovane respiratore, već da bi oni poslužili za primenu ukoliko drugog ne bude bilo...

Šta treba da znate:

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

Pijace rade uobičajeno; Na prigradskim linijama zabranjen ulaz na prednja vrata

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve