Vesti
20.02.2024. 20:40
Beta

Srpski advokati

Podnet zahtev za ocenu uredbe o zabrani upotrebe dinara na Kosovu

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Kosovskom Ustavnom sudu je podnet zahtev za ocenu ustavnosti Pravilnika Centralne banke Kosova (CBK) kojom se, između ostalog, dinar izbacuje iz platnog prometa, a koja je na snagu stupila 1. februara, potvrdio je jedan od advokata za portal KoSSev.

U zahtevu koji su podnela četiri advokata iz srpske zajednice se traži da se Pravilnik suspenduje, sve dok Ustavni sud ne donese odluku, odnosno potvrdi ili opovrgne da je ona ustavna.

Taj zahtev, u kom se osporava ustavnost i zakonitost pravilnika, ali i traži da se ista oceni zbog "efekta štete koja je naneta samim građanima", odnosno zbog kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava, Ustavnom sudu je podneo advokat iz Gnjilana, Vasilije Arsić.

U zahtevu je naznačeno najpre to da Uredba "nije u skladu sa članovima 7, 11, 22, 23, 24, 25, 46, 49, 51, 57, 58. i 59. Ustava Kosova, kao i članom 16. Zakona o Centralnoj banci Kosova".

Glavna zamerka advokata u tom zahtevu tiče se člana 35. Pravilnika CBK, koji predviđa evro kao jedinu valutu za transakcije gotovinskim plaćanjem i platne sisteme na Kosovu u smislu "člana 11. Ustava Republike Kosovo i članova 16, 17. i 18. Zakona o Centralnoj banci Republike Kosovo".

U zahtevu se takođe objašnjava se da ta odredba protivreči ustavnoj odredbi da to pitanje mora biti jasno regulisano zakonom, a ne aktom CBK.

"Očigledno se uredbom reguliše materija za koju je zakonom, na osnovu Ustava, predviđeno da se može regulisati zakonom, što predstavlja drastično kršenje osnovnih postulata vladavine zakona. Takva uredba je izričito u suprotnosti sa Ustavom, i kao takva ne može opstati u ustavnom redu Republike Kosovo", navodi se u zahtevu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve